Vo Švédsku je vraj už asi 50 tzv. no-go zón. Šokujúce informácie o podpaľačských útokoch

    0
    Podpálené autá v Göteborgu (Autor: TASR)

    Česká televízia priniesla informácie o pondelkovom vyčíňaní mladíkov vo švédskom Göteborgu a v ďalších mestách. V poslednom čase vraj Švédsko zaznamenalo zvýšenie kriminality v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou a ďalšími sociálnymi problémami.

    Ďalšie podrobnosti k téme poskytol Yngvar Brenna, spolupracovník ČT a webu Norge.cz. „Mladíci vyčíňali v piatich rôznych mestách, pričom len v Göteborgu bolo spolu 11 miest činu,“ opísal na úvod dianie vo Švédsku Brenna. V jednom z videí, ktoré koluje po internete, je vraj vidieť, ako niekto obchádza jedno parkovisko v Göteborgu a polieva autá horľavinou. „Keď na miesto činu prišla polícia a hasiči, tak na tieto zbory výtržníci hádzali kamene,“ pokračoval hosť, s ktorým sa štúdio spojilo telefonicky. Len v Göteborgu vzplanulo podľa informácií agentúry Reuters asi sto vozidiel.

    „Nejde o ojedinelý jav, pretože Švédsko to trpelo veľmi dlho. V niektorých obdobiach ste sa mohli dočítať približne týždenne alebo minimálne mesačne, že k podpaľačským útokom na autá dochádza. Okrem toho bolo za rok viac ako 300 prípadov streľby, väčšinou v rámci vybavovania si účtov znepriatelených gangov,“ vykresľoval pochmúrny obraz Švédska spolupracovník ČT.

    Lenže to ešte stále nebolo všetko. „Najhoršia je situácia v hlavnom meste Štokholme a v treťom najväčšom meste, v Malmö. Vo Švédsku je vyše 50 tzv. no-go zón. To sú mestské časti alebo veľké časti miest, kam si netrúfne ísť ani polícia,“ uviedol k situácii Brenna.

    Za útokmi na automobily podľa neho stáli mladí prisťahovalci, ale ani vo švédskej, ani nórskej televízii vraj nezaznelo, z akých krajín títo prisťahovalci pochádzajú. „Treba povedať, že škandinávske médiá sú v tomto smere nanajvýš opatrné, aby nerozdúchavali štvavú kampaň voči skupinám obyvateľov,“ doplnil ešte.

    Podľa znalcov môže ísť o pokus mladých ľudí získať si rešpekt medzi svojimi rovesníkmi. Títo mladíci sa snažia demonštrovať moc, chcú ukázať, že je na nich polícia krátka. „Mnohí sa domnievajú, že to eskaluje, vďaka sociálnym sieťam sa o plánoch dozvedia ďalšie gangy, a tak sa koordinujú útoky po celej krajine,“ povedal Brenna.

    K podobným útokom došlo už v roku 2013, ale hoci to podľa Brennu vyšetrovali, nedošlo k odhaleniu organizátorov. Odvtedy sa vraj nekonala žiadna poriadna diskusia, ako sa tomu postaviť a ako preventívne pracovať.

    Videá na serveri YouTube zachytávajú mladíkov, ktorí sú oblečení celí v čiernom, ako prichádzajú na parkovisko, automobil polievajú horľavinou a následne ho aj zapaľujú.

    Švédsky predseda vlády Stefan Löfven podľa agentúry Reuters uviedol, že mu akcia mladíkov pripomínala „takmer vojenskú operáciu“. V utorok ráno polícia zatkla len dvoch mladíkov vo veku 16 a 21 rokov.

    Švédi si vraj kladú otázku, kam dnes ich krajina smeruje. Niektorí opoziční politici už dokonca hovoria o potrebe nasadiť armádu, čo by však so sebou prinieslo mnoho problémov. Na politickej scéne silnie krajná pravica, Švédski demokrati. Ľuďom vraj už totiž nestačia vety tradičných politikov, že sú tieto útoky neprijateľné. „Veľa ľudí už necíti, že to švédske orgány berú vážne,“ uviedol spolupracovník ČT.

    Deviateho septembra sa budú vo Švédsku konať parlamentné voľby a podobné útoky môžu ich výsledky ovplyvniť. Dodržiavanie zákona a udržanie poriadku vo švédskych mestách je hlavnou predvolebnou témou.

    - Reklama -