Nová štátna tajomníčka Pfundtner: Necítim osobnú zodpovednosť za kauzu únosu Vietnamca. A takto sa vyjadrila k predčasným voľbám

    0
    Edita Pfundtner (Autor: TASR)
    Nomináciu priniesol na vládu šéf rezortu Gábor Gál (Most-Híd). Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) pred zasadnutím kabinetu uviedol, že tento výber rešpektuje.
     
    Pfundtner na ministerstvo nastúpi vo štvrtok (23. 8.). Kolíková požiadala o uvoľnenie z funkcie po tom, ako sa s novým šéfom rezortu názorovo rozišla. Nasleduje bývalú ministerku Luciu Žitňanskú (Most-Híd), ktorá vládu opustila v marci po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Kolíková mala na starosti najmä veľký projekt auditu justície. 
     
    „Udialo sa to veľmi rýchlo počas utorňajšieho dňa. Bola som oslovená aj ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom a rozprávala som sa o tom aj s predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom. Vnímala som to z ich strany ako prejav dôvery voči mojej osobe. Ten, kto ma pozná, vie, že sa nebojím práce a zodpovednosti,“ vysvetlila pre Parlamentné Listy svoje rozhodnutie prijať funkciu štátnej tajomníčky Edita Pfundtner.
     
    Zároveň dodala, že je zvyknutá pracovať veľa, keďže okrem práce poslankyne NR SR vykonáva aj prácu advokátky a pôsobí aj v komunálnej politike ako poslankyňa miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava – Nové Mesto. „Kto sa pozrie na moje pôsobenie v parlamente, vidí, že som patrila medzi poslancov, ktorí sa práce nebáli a vedeli priložiť ruku k dielu. Z toho dôvodu si myslím, že sa dokážem rýchlo prispôsobiť novým podmienkam, hoci som nikdy nerobila v štátnej správe. Dvakrát som však bola členkou ústavnoprávneho výboru v parlamente a tiež výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny, kde sa vždy úzko spolupracovalo s ministerstvom spravodlivosti. Rada by som zužitkovala aj svoje pracovné skúsenosti z advokácie.“

    Pfundtner: Nie sme osamotení v boji za lepšiu justíciu

    Bývalá štátna tajomníčka Mária Kolíková, ktorú Pfundtner nahradí, pracovala na veľkom projekte auditu justície, pričom výsledkom malo byť prehodnotenie počtu súdov, okresných aj krajských, a tiež väčšia špecializácia sudcov. Pfundtner hovorí, že zatiaľ nevie, v akom stave je spomínaná reforma. „Budem sa musieť bližšie zoznámiť, ako je to pripravené a čo sa podarilo urobiť.“
     
    Pripomína tiež, že nastupuje „do rozbehnutého vlaku“, keďže je bližšie ku zákonom stanovenému termínu volieb, ako keď nastupovala na túto pozíciu Kolíková. „Každý si robí priority na štyri roky. Ja však toľko času mať nebudem, každopádne však budem pokračovať v tom, čo je už začaté a čo je v súlade s programovým vyhlásením vlády. Prísť teraz s úplne novými témami, ktoré nie sú súčasťou programového vyhlásenia vlády, by mohlo byť problematické,“ dodala.
     
    „Chcem však zdôrazniť skutočnosť, že nie sme osamotení v boji za lepšiu justíciu na Slovensku. Som presvedčená, že je nás viac, určite aj na ministerstve, ktorí majú ambíciu zlepšiť justíciu. Pre každého, kto na ministerstve pracuje, to je veľká výzva a zodpovednosť,“ uviedla Pfundtner.
     
    Podobné slovné spojenie povedala aj exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá tak komentovala odchod svojej bývalej najbližšej spolupracovníčky Kolíkovej z ministerstva. „Absolútne jej rozumiem, pretože v situácii, ktorú môžeme od vraždy Jána Kuciaka pozorovať, je zložité bojovať v krajine osamotene za lepšiu justíciu,“ povedala Žitňanská, ktorá však odmietla komentovať novú štátnu tajomníčku.

    Odchod Mosta-Híd z vlády

    Kolíková navyše pre Denník N povedala, že kauza únosu vietnamského občana je podľa nej na odchod z vlády. „Je pre mňa otázka, ako bude v tejto téme konzistentná táto vláda. Čakám, ako sa situácia vyvinie, a podľa toho sa zariadim. Vnímam to tak, že sa postupne napĺňa pohár, a keď sa naplní, tak preváži môj odchod nad zmysluplnosťou projektu auditu justície,“ vyjadrila sa bývalá štátna tajomníčka.
     
    Pfundtner jej slová nechcela komentovať. „Nezachytila som nikde, že by pani Kolíková tento svoj názor komunikovala aj vo vnútri strany, respektíve s predstaviteľmi strany alebo členmi vlády. Jej názor som zachytila len z médií a preto sa k tomu ani nebudem vyjadrovať. Necítim však osobnú zodpovednosť za tzv. kauzu únosu Vietnamca. O celej záležitosti vieme naozaj málo a aj to, čo vieme, máme len z médií. Plne sa stotožňujem s tým, ako sa k danej záležitosti vyjadril pán predseda Bugár.“
     
    Samotná bývalá tajomníčka tiež hovorila, že sa dostala s ministrom Gáborom Gálom do konfrontácie pre svoje výroky. „Ja svoje vyjadrenie považujem za uplatnenie slobody prejavu v medziach, v ktorých som rešpektovala skutočnosť, že som štátna tajomníčka. V takejto situácii, keď odlišné videnie niektorých vecí a nesúlad hodnôt vyvoláva takéto reakcie, nemôžem ďalej napĺňať svoje úlohy,“ napísala v abdikačnom liste Kolíková.
     
    Kolíkovej vyjadrenia skritizoval aj podpredseda NR SR a poslanec Mosta-Híd Andrej Hrnčiar. „Vnímam to ako politikárčenie. Ak s tým má problém, tak načo čaká? Ak dala takéto vyjadrenie, tak mala odísť a položiť to. Jej rozhovor, kde prezentuje svoje nezhody s ministrom, ma zaskočil. Mala to riešiť najprv s ním a nie dávať takéto vyhlásenia. Ako keby si chystala ďalšiu politickú kariéru,“ povedal Hrnčiar.

    Predčasné  voľby? Nebudem špekulovať

    Konfrontácia však teraz podľa Pfundtner nehrozí, čo potvrdzuje aj samotné ministerstvo. „S ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom sa poznajú od študentských čias, niekoľko rokov boli kolegami v Národnej rade SR. Spoločne majú za sebou dlhú politickú aj odbornú spoluprácu. Edita Pfundtner po nástupe na ministerstvo preberie okrem iného agendu zefektívňovania justície,” informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová.
     
    „Snažím sa nájsť s každým spoločnú reč v rámci dosiahnutia rozumných konsenzov. Dúfam, že budeme vedieť s pánom ministrom a ostatnými zamestnancami ministerstva spolupracovať bez akýchkoľvek problémov,“ uviedla Pfundtner.
     
    Vydrží teda súčasná vláda až do riadnych volieb v roku 2020? „Nebudem špekulovať, odpoveď na túto otázku prenechám analytikom a prognostikom. Vo voľbách 2016 sme dostali mandát na štyri roky. Je to vecou dohôd a politických rozhodnutí, kto ako vyhodnotí svoju súčasnú situáciu,“ uzavrela Edita Pfundtner.
     
    Poslankyňu Národnej rady SR za Most-Híd Editu Pfundtner by mal nahradiť v parlamente István Vavrek. TASR to potvrdil predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák.

    - Reklama -