Donald Trump: Ale to nie je trestné!

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Podľa denníka The Guardian obvinil Trumpov bývalý právnik Michael D. Cohen Trumpa z niečoho, čo by štátni zástupcovia mohli vnímať ako sprisahanie s cieľom porušiť volebný zákon, a Paula Manaforta uznali za vinného v ôsmich prípadoch finančnej kriminality. Cohen vraj pred súdom povedal, že v spolupráci a na pokyn (nemenovaného) kandidáta na úrad, ktorým Trump vtedy bol, uzavrel zmluvy o mlčanlivosti s dvoma ženami, ktorých účelom bolo ovplyvniť výsledok volieb. Malo ísť o pornoherečku Stormy Danielsovú a modelku z časopisu Playboy Karen McDougalovú.

    Trump sa k týmto skutočnostiam, ako je jeho zvykom, vyjadril na Twitteri. Na adresu Michaela Cohena povedal: „Ak hľadáte dobrého právnika, tak silno neodporúčam služby Michaela Cohena!“ Potom dodal: „Michael Cohen sa priznal k dvom prípadom porušenia pravidiel financovania kampane, ktoré nie sú trestné. Obama mal veľké porušenie pravidiel financovania a vyriešilo sa to ľahko!“

     

     

     

     

    Zdroj: Twitter / Donald J. Trump

    K Paulovi Manafortovi napísal: „,Justícia‘ vzala, okrem iného, dvanásť rokov starý prípad, vyvinula na neho obrovský tlak a na rozdiel od Michaela Cohena sa nezlomil, nezačal si vymýšľať historky, aby dostal ,dohodu‘. Veľký rešpekt pred týmto statočným mužom!“

     

     

    Zdroj: Twitter / Donald J. Trump

    Aj po obvineniach zo strany Michaela Cohena však Trump s najväčšou pravdepodobnosťou ako prezident obžalovaný nebude, pretože taká je právna zvyklosť, a Robert Mueller vraj Bielemu domu povedal, že ju hodlá dodržiavať. Mohli by ho súdiť, keď sa jeho mandát skončí, ale Amerika nie je známa tým, že by súdila svojich bývalých prezidentov. To najhoršie, čo by sa mu teraz mohlo stať, je, že v Kongrese získajú po voľbách väčšinu demokrati a začnú vyšetrovanie korupcie vrátane prípadných vypočutí spojených s tzv. impeachmentom, teda zbavením úradu.

    The Guardian ďalej uvádza, že Trump nie je mimo obliga. Vyšetrovanie a pátranie po ruskej stope ďalej pokračuje a ani Manafort, ani Cohen sa zatiaľ nepodvolili, aby vypovedali v prebiehajúcich paralelných vyšetrovaniach. Poradca z Bieleho domu Don McGahn strávil 30 hodín vypovedaním pred zvláštnym výborom a Biely dom vraj netuší, čo počas nich povedal. Tu je vhodné dodať, že Donald Trump McGahnovi vypovedať dovolil, hoci nemusel. Útok na Trumpa teda môže prísť z mnohých strán. Donald Trump sa bráni, že ide o lov na čarodejnice a že Mueller, keď zatiaľ nenašiel žiadnu konkrétnu stopu o spolupráci s Ruskom, sa teraz chytá slamky a vymýšľa si obvinenia ako obštrukcie vyšetrovania.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -