Ľudskoprávna organizácia sa hnevá. V Maďarsku vraj odmietli vydávať konkrétnym imigrantom jedlo

    0
    Antimigračný bilbord umiestnený v uliciach Budapešti (Autor: TASR)

    Na začiatku augusta maďarské úrady pozastavili niektorým žiadateľom o azyl dodávky jedla. Ľudskoprávna organizácia tvrdí, že úrady by mali okamžite prehodnotiť svoj prístup a začať sa správať v súlade s medzinárodnými dohodami, ktoré Maďarsko podpísalo.

    „Maďarská vláda sa znížila k novej nehumánnej praktike, keď sa rozhodla nevydávať jedlo ľuďom, ktorí sú zadržaní. Vláda sa rozhodla porušovať ľudské práva a povinnosti, ktoré má Maďarsko ako člen EÚ,“ povedala Lydia Gallová z Human Rights Watch. Jej vyjadrenie sa objavilo na internetovej stránke neziskovej organizácie. Podľa Gallovej ide o cynický krok vlády, ktorá chce týmto spôsobom vyhnať žiadateľov o azyl z krajiny.

    Zastavenie výdaja potravín sa dotklo dvoch rodín z Afganistanu a utečencov zo Sýrie, ktorých žiadosti o azyl podľa nových maďarských pravidiel zamietli. Maďarský zákon hovorí, že ten, kto príde do Maďarska cez inú bezpečnú krajinu, nemá nárok na udelenie azylu v Maďarsku. Nová právna úprava bola súčasťou balíka zákonov, ktorý možno označiť za „stopku americkému miliardárovi Georgeovi Sorosovi“.

    Európsky súd pre ľudské práva už v tejto veci zasiahol a 10. augusta nariadil úradom, aby afganským rodinám vydali jedlo. Pomôcť utečencom sa snažia duchovní, ale nevpúšťajú ich do táborov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -