Pápež čelí výzve na odstúpenie z funkcie. Podľa Palka prebieha v katolíckej cirkvi otvorená občianska vojna

    0
    Vladimír Palko. (Autor: Peter Števkov)
    Arcibiskup Vigano v jedenásťstránkovom vyhlásení zverejnenom v nedeľu (26. 8.) vyzýva pápeža Františka, aby po odhalení McCarrickovej kauzy odstúpil. Hlava katolíckej cirkvi odmietla vyjadrenia arcibiskupa podrobnejšie komentovať. Pápež uviedol, že Viganovu výzvu čítal a dodal, že ďalej nepovie ani slovo. 
     
    Palko sa po zverejnení vyhlásenia obáva o dianie v katolíckej cirkvi a ako veriaci kresťan varuje pred možnými dôsledkami konfliktu v jej vnútri.
     
    „Pred šiestimi rokmi som vo svojej knihe Levy prichádzajú položil otázku, či sa rozpútala v katolíckej cirkvi tichá občianska vojna. Dnes by som už otáznik vynechal. Okrem toho to už nie je tichá, ale otvorená vojna,“ píše Palko na svojom facebookovom profile. 
     
    Po zverejnení Viganovho listu sa podľa exministra vnútra budú diať v katolíckej cirkvi veci, ktoré žiadny súčasník nikdy nezažil a nevidel. 
     
    „Nie, katolícka cirkev nezahynie, má predsa prísľub, že brány pekelné ju nepremôžu. Ale prejde obrovskou skúškou. Jej učenie sa zachová a potvrdí, ale jej vonkajší vzhľad, spôsoby a pôsobenie sa zmení na nepoznanie. Viac k tomu neviem povedať ani sa necítim na to povolaný,“ dodáva Palko v závere statusu. 
     

    Kauza McCarrick

    V júli tohto roku pápež prijal rezignáciu dnes už bývalého washingtonského arcibiskupa McCarricka a nariadil mu „žiť v modlitbe a pokání“. Emeritný washingtonský arcibiskup takisto dostal zákaz akéhokoľvek verejného vystupovania a musí zostať v dome, ktorý mu cirkev určila.
     
    Pápež František takto zakročil potom, keď americké cirkevné vyšetrovacie inštitúcie dospeli k záveru, že obvinenie McCarricka zo zneužívania mladistvého je založené na dôveryhodných informáciách. Bývalý kardinál McCarrick by sa mal postaviť pred cirkevný súd, ale zatiaľ nie je jasné kedy. 
     
    Osemdesiatštyriročný McCarrick bol v minulosti jedným z najvyššie postavených predstaviteľov katolíckej cirkvi v USA. Obvinený je aj zo sexuálneho obťažovania ďalších chlapcov a seminaristov.
     
    - Reklama -