Beblavý vyzýva na predloženie hmotnej zodpovednosti politikov. Ak štátny orgán niekoho poškodí, musí byť braný na zodpovednosť, reaguje Pellegrini

    0
    Miroslav Beblavý (Autor: TASR)

    Opozičný poslanec pripomenul, že Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) minulý týždeň oznámil udelenie dvoch státisícových pokút, a to Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK) za pochybenie jeho bývalého predsedu Mariana Kotlebu (ĽSNS) a ministerstvu školstva za kroky niekdajšieho šéfa Juraja Draxlera (vtedy nominant Smeru-SD). “Verejným činiteľom, ktorí vedome podpíšu nevýhodnú zmluvu a urobia nevýhodné a nezákonné rozhodnutie, sa nič nestane. Nemusia niesť hmotnú zodpovednosť,” povedal Beblavý.

    Prípady Kotlebu a Draxlera

    Zároveň pripomenul, že po hmotnej zodpovednosti politikov volala aj petícia organizovaná jeho niekdajšou materskou stranou #Sieť. Podpísalo ju viac ako 100.000 ľudí, musel sa ňou teda zaoberať parlament. Poslanci ju ešte 22. júna 2016 vzali na vedomie. “Koalícia sľúbila, že tento zákon presadí. V roku 2017 bolo aj v pláne úloh tento zákon predložiť, exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) ho mala predložiť v auguste 2017, ale nestalo sa,” rekapituloval Beblavý s tým, že ak by zákon platil, peniaze by bolo možné od Kotlebu a Draxlera vymáhať.

    Beblavý ozrejmil, že vymáhanie spôsobenej škody od politika by nasledovalo až po tom, ako by o jeho pochybení rozhodol príslušný orgán. Návrh na zosobnenie by mal podávať generálny prokurátor po verdikte ÚVO, Najvyššieho kontrolného úradu či súdu, že došlo k poškodeniu štátu.

    Zákon o hmotnej zodpovednosti politikov už v tomto volebnom období v parlamente bol. Predložilo ho tam opozičné hnutie OĽaNO, plénum ho však v októbri 2016 nepodporilo. Mesiac predtým neuspel s podobným návrhom ani Beblavý.

    Hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová v reakcii pre TASR uviedla, že predmetný zákon pripravovala ešte Lucia Žitňanská. “Súčasný minister spravodlivosti o návrhu zákona rokoval s koaličnými partnermi, aktuálne sa čaká na koaličnú dohodu,” dodala. 

    Premiér bude rokovať s Gálom

    Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) bude o problematike hmotnej zodpovednosti politikov rokovať s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd). Zároveň priznal, že si neuvedomil, že tento záväzok z vládneho programu ostal ešte otvorený.

    “Má byť jasne stanovené, že ak štátny orgán niekoho poškodí, musí byť braný na zodpovednosť. Chápem, že ak vyžadujeme od predstaviteľov súkromného sektora zodpovednosť za to, čo robia, pravdepodobne bude musieť za svoje rozhodnutia zodpovedať aj úradník. Na druhej strane je dôležité, aby sme nespôsobili, že akýkoľvek funkcionár sa bude báť rozhodnúť a všetko bude presúvať na vyššiu a vyššiu inštanciu,” uviedol Pellegrini.

    Podľa premiéra bude komplikované hľadať balans. “Nemyslím si preto, že by to malo byť riešené poslaneckým návrhom,” uzavrel s tým, že nevie, či sa zákon podarí presadiť do parlamentných volieb.

    - Reklama -