Brtvu podmienečne prepustil okresný súd z výkonu trestu

    0
    Dávid Brtva (Autor: TASR)

    V rozhodnutí sa senát opieral o vyjadrenie prokurátora a obhajcu, ktorí sa zhodli v naplnení podmienok podmienečného prepustenia. Súd dostal k dispozícii hodnotenie Brtvu z leopoldovskej väznice, kde si od júla tohto roku v najprísnejšom režime stráženia odpykával zvyšnú tretinu z vymeraného trestu deväť rokov. Leopoldov neodporučil podmienečné prepustenie, nakoľko za krátky čas od 10. júla nedokázal relevantne zhodnotiť osobnosť Brtvu a zároveň pre nedostatok príležitostí mu nepridelil ani prácu. Aj to je jedna z podmienok, ktorá ovplyvňuje hodnotenie odsúdeného.

    Prokurátor označil posudok z Leopoldova iba za podporný k posudku z väznice v Hrnčiarovciach nad Parnou, kde Brtva vykonával trest odňatia slobody predtým. Spoločenskú záruku za Brtvu dalo aj Združenie poškodených občanov kauzami nebankoviek. Podľa obhajcu je u Brtvu záruka, že bude viesť na slobode riadny život, nebude hrozbou pre spoločnosť a bude pracovať. Brtva po vyhlásení uznesenia uviedol, že má úmysel pôsobiť opäť ako top manažér.

    Do výkonu trestu sa Brtva dostal 10. júla po tom, ako ho spred budovy OS v Trnave odviedli príslušníci kriminálnej polície. Brtva mal úmysel zúčastniť sa na pojednávaní, ktoré malo už vtedy rozhodnúť o jeho podmienečnom prepustení. 

    Brtva bol koncom marca 2018 právoplatne odsúdený Najvyšším súdom (NS) SR v kauze podvodu na nebankové subjekty Horizont Slovakia a BMG Invest na deväťročný trest odňatia slobody. Na verejné zasadnutie NS sa nedostavil, údajne sa nachádzal v Česku, následne bolo po ňom vyhlásené pátranie a vydaný európsky zatýkací rozkaz. O podmienečné prepustenie podľa zákona po odpykaní dvoch tretín trestu, do čoho sa započítava aj vyšetrovacia väzba, požiadal na OS v Trnave. Z budovy OS na začiatku júna po pojednávaní slobodne odišiel bez toho, aby polícia konala a zadržala ho pre dodanie na výkon trestu odňatia slobody. 

    - Reklama -