Žena ani nevie, že je diskriminovaná, hovorí Petrík. Strana Spolu navrhuje, ako zvýšiť nežnému pohlaviu platy o deväť percent

    0
    Simona Petrík (Autor: TASR)

    Nezaradená poslankyňa parlamentu Simona Petrík na štvrtkovej tlačovej konferencii upozornila, že rozdiel medzi platmi mužov a žien je 9 %, čo je tretie najhoršie umiestnenie v rámci krajín Európskej únie hneď po Estónsku a Litve. “Ženy sú potom v starobe ohrozované chudobou, pretože majú nižšie úspory a nižšie dôchodky,” podotkla Petrík.

    S kolegom Miroslavom Beblavým (nezaradený) preto na septembrovú schôdzu parlamentu podávajú návrh zákona, ktorý má priniesť v oblasti odmeňovania zmeny. “Už v súčasnosti je zakázané platiť ženám menej, ale žena ani nevie, že je diskriminovaná, lebo nevie, aká je platová situácia vo firme, v ktorej pracuje,” myslí si Petrík. Poslanci sa pri návrhu zákona inšpirovali krajinami ako Francúzsko, Belgicko, Rakúsko alebo Nemecko. “Prijatie zákona by ženám v priemere zvýšilo mesačné mzdy o 90 eur,” tvrdí Petrík.

    Informačná povinnosť

    Poslanci navrhujú zamestnávateľom zaviesť novú informačnú povinnosť, pričom firmy majú byť rozdelené na dve skupiny. V prvej sa majú nachádzať súkromní zamestnávatelia, ktorí zamestnávajú od 50 do 499 zamestnancov. Pre nich sa má ustanoviť povinnosť zverejniť do 30. júna na svojom webovom sídle celkový počet zamestnancov, percentuálny podiel žien a mužov, a to aj s rozdelením podľa stupňov náročnosti práce, zverejniť majú aj priemerné zárobky mužov a žien podľa týchto stupňov za posledný štvrťrok predchádzajúceho kalendárneho roka.

    Druhú skupinu majú tvoriť orgány verejnej moci, rozpočtové a príspevkové organizácie, štátne podniky, obchodné spoločnosti so 100 % majetkovou účasťou štátu a súkromní zamestnávatelia s najmenej 500 zamestnancami. Popri údajoch, ktoré má zverejňovať prvá skupina, sa tejto skupine navrhuje zaviesť povinnosť vypracovávať porovnávacie správy o stave rovnosti žien a mužov pri odmeňovaní. “Túto povinnosť však budú mať len vtedy, ak z údajov o odmeňovaní vyplynie rozdiel v priemernom mesačnom zárobku,” podotkla odborníčka strany na dane, odvody a podnikateľské prostredie Jaroslava Lukačovičová. Prijatím návrhu by sa podľa jej slov mohli ženy dozvedieť o platových nerovnostiach a mohli by rokovať so zamestnávateľom o lepšej mzde.

    Nová administratívna povinnosť však má byť vyvážená tým, že sa odstráni existujúca povinnosť. Strana preto narhuje zároveň urobiť zmeny v novele zákona o dani z príjmov. Poslanci navrhujú znížiť periodicitu podávania prehľadu o zrazených a odvedených preddavkoch na daň z príjmov zo závislej činnosti. V súčasnosti musia zamestnávatelia takýto prehľad podávať každý mesiac, po novom by sa mala znížiť frekvencia tejto povinnosti na štvrťrok.

    - Reklama -