Z úniku zatykača na vraha z Chemnitzu je podozrivý poslanec z Brém

    0
    Neonacisti zapaľujú dymovnice počas demonštrácie krajnej pravice v nemeckom meste Chemnitz. (Autor: TASR)

    Únik zatykača s údajmi, ktorý sa na základe nemeckých zákonov postihuje trestom do jedného roka väzenia alebo pokutou, má údajne na svedomí krajinský poslanec z Brém Jan Timke. Ten má ako príslušník nemeckej Spolkovej polície pozastavený výkon služby, kým zastáva funkciu zákonodarcu.

    Prokurátor Frank Passade potvrdil meno podozrivého z úniku dokumentu, ktorý bol zverejnený na účte na Facebooku, a uviedol, že polícia v stredu prehľadala jeho byt.

    Zatykač sa týka 22-ročného Iračana, ktorý údajne v nedeľu 26. augusta spolu s 23-ročným Sýrčanom počas mestských slávností v Chemnitzi smrteľne dobodal 35-ročného Nemca. Obaja muži sú od pondelka vo vyšetrovacej väzbe. Po tomto čine pochodovali mestom pravicoví demonštranti, pričom niektorí z nich útočili na okoloidúcich cudzincov. V pondelok večer pri protestoch pravice i ľavice v meste utrpelo podľa polície zranenia 20 ľudí.

    Údajný zatykač sa od utorkového večera šíri na rôznych internetových platformách. Dokument obsahuje okrem iného plné meno podozrivého.

    Podpredseda saskej vlády Martin Dulig hovoril v tejto súvislosti o neslýchanom prípade. “Keď počujem, že zatykač unikol pravdepodobne z polície k pravicovo extrémistickým kruhom, potom musíme riešiť obrovský problém,” vyhlásil.

    Ďalšie demonštrácie v Chemnitzi sú ohlásené na štvrtok i na ďalšie dni.

    - Reklama -