Úrady sledujú mládežnícke krídlo krajne pravicovej strany AfD

    0

    Aktivisti z AfD pochodovali minulý týždeň vo východonemeckom meste Chemnitz spolu s poprednými predstaviteľmi hnutia PEGIDA, zameraného proti migrantom, a s členmi regionálnej militantnej neonacistickej scény. Pochody sa konali po tom, čo dvaja utečenci – z Iraku a Sýrie – dobodali v Chemnitzi na smrť 35-ročného Nemca, pripomenula tlačová agentúra AP.

    “Niektorí predstavitelia AfD otvorene konajú proti ústave,” vyhlásila ministerka spravodlivosti Katarina Barleyová pre mediálnu spoločnosť RND. “Musíme k nim pristupovať ako k ostatným nepriateľom ústavy a teda ich aj sledovať,” dodala.

    Úrady v Brémach a Dolnom Sasku, na severe Nemecka, v pondelok oznámili, že začali monitorovať mládežnícke krídla strany AfD v oboch spolkových krajinách.

    Minister vnútra Dolného Saska Boris Pistorius povedal, že rozhodnutie sledovať miestne mládežnícke krídlo AfD nesúvisí s nedávnymi udalosťami v Chemnitzi. Súvisí s protidemokratickými cieľmi mládeže z AfD a s jej napojením na krajne pravicových identitariánov, belošskú nacionalistickú skupinu, ktorú štát sleduje už štyri roky, dodal Pistorius.

    Jeho kolega v Brémach Ulrich Mäurer označil názory brémskeho mládežníckeho krídla AfD za “čistý rasizmus”.

    AfD okamžite ohlásila, že rozpustí obe spomínané mládežnícke krídla, aby odvrátila škody na povesti strany, a zároveň dôrazne uviedla, že jej ciele sú demokratické.

    - Reklama -