Rusko ako nástupca ZSSR musí niesť zodpovednosť za zločiny komunizmu, myslí si český europoslanec

    0
    Vlajka Sovietskeho zväzu, ilustračné foto. (Autor: TASR)

    Štětina konferenciu a aj výstavu fotografií venovanú invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968 pripravil spolu so slovenským europoslancom Ivanom Štefancom (KDH). Ich pozvánku diskutovať do Bruselu o význame udalostí z roku 1968 prijali historik Petr Blažek z českého Ústavu pre štúdium totalitných režimov, Michael Romancev z Inštitútu politických štúdií na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej, novinár a filmový dokumentarista Adam Drda z občianskeho združenia Pamäť národa a Grigorij Mesežnikov, predseda Inštitútu pre verejné otázky.

    Pozvaní hostia v diskusii uviedli, že aj v súčasnosti sú Česká republika a Slovensko vystavené istým tlakom a dezinformáciám z Moskvy, ktoré útočia na podstatu našej demokracie a snažia sa spochybniť členstvo oboch krajín v EÚ alebo v NATO. 

    Štětina v rozhovore pre TASR ocenil, že pozvaní diskutéri nepoňali svoje príspevky čisto ako historické témy, ale významovo dotiahli okupáciu Československa až do dnešných dní.

    “Upozornili na bezpečnostné riziká, ktoré predstavuje pre Európu a pre nás dnešné Rusko, dnešný režim v Kremli,” uviedol Štětina. V tejto súvislosti konštatoval, že Rusko sa oficiálne vyhlásilo za nástupcu Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR). “A ak je nástupcom Sovietskeho zväzu, tak by malo tiež niesť zodpovednosť za všetky zločiny, ktorých sa komunistický Sovietsky zväz dopustil,” povedal český europoslanec.

    - Reklama -