Terorista Abdeslam možno pripravoval útoky podobné parížskym aj v Bruseli

    0
    Salah Abdeslam (Autor: ReproFoto: telegraph.co.uk)

    K tomuto predpokladu vyšetrovatelia dospeli na základe textových súborov, snímok a videí nájdených v počítači, ktorý patril Abdeslamovi a našiel sa v odpadkovom koši v bruselskej štvrti Forest v blízkosti skrýše využívanej páchateľmi atentátov v Bruseli z marca roku 2016.

    Medzi archivovanými dokumentmi vyšetrovatelia našli napríklad aj článok o belgickej jadrovej elektrárni Doel či vyhľadané informácie o vojenských uniformách, výrobe tlmičov, antraxe, poleptaní a o zbraniach a ich cenách.

    Abdeslam na internete pátral i po najznámejších a najvyhľadávanejších baroch a kaviarňach v Bruseli a zaujímal sa o to, čo si v nich objednať – zrejme aby neznalosťou pomerov nevyvolal podozrenie obsluhujúceho personálu. V tejto súvislosti RTL poznamenáva, že Abdeslam si takto možno vytipoval terče svojich ďalších útokov, ktorými by boli – tak ako v Paríži – kaviarne a bary.

    V počítači sa našlo aj viac ako 600 propagandistických videí teroristickej organizácie Islamský štát a modlitby v arabčine. Abdeslam si do počítača stiahol tiež články o svojom úteku z Paríža, kde bol členom jedného z útočiacich kománd, do Belgicka, kde sa za pomoci komplicov istý čas – do polovice marca 2016 – úspešne skrýval.

    RTL pripomenula, že v januári tohto roku sa vyšetrovateľom podarilo z tohto počítača “vyloviť” text pripisovaný Abdeslamovi, kde písal o zlyhaní opasku s výbušninou, ktorý mal v úmysle použiť počas útokov v Paríži.

    Abdeslam je považovaný za jediného živého priameho účastníka teroristických útokov v Paríži z novembra 2015, ku ktorým sa hlási organizácia Islamský štát. Zahynulo pri nich 130 ľudí a ďalších vyše 350 utrpelo zranenia.

    Po parížskych útokoch z novembra 2015 Abdeslam ušiel do Belgicka, kde ho v bruselskej štvrti Molenbeek zadržali až 18. marca 2016 – po vyše štyroch mesiacoch strávených na úteku. Momentálne je väznený vo Francúzsku, kam ho vydali belgické úrady.

    Začiatkom februára tohto roku Abdeslama previezli pred súd v Bruseli, ktorý ho obvinil z pokusu o vraždu v samostatnom prípade týkajúcom sa prestrelky v bruselskej štvrti Forest z roku 2016. Spolu s ním uznali za vinného aj jeho komplica Sofiena Ayariho. Oboch odsúdili na 20 rokov väzenia.

    - Reklama -