V Smere to vrie. Pre prezidentské voľby vznikol v strane konflikt kvôli Lajčákovmu odmietaniu kandidatúry

    0
    Robert Fico a Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Podľa portálu topky.sk malo konflikt spôsobiť nevymenovanie štátneho tajomníka na ministerstve zahraničných vecí, ktorého navrhol Lajčák. Šéf diplomacie chcel dosadiť Františka Ružičku, o ktorom sme písali na našom portáli, namiesto odchádzajúceho Ivana Korčoka, ktorého mali vymenovať k 11. septembru. Vec mali riešiť na poslednom rokovaní vlády 22. augusta, materiál však odložili, pretože sa údajne nevedeli v strane dohodnúť.

    „Túto nomináciu do rokovania vlády nestihla prerokovať strana Smer-SD v rámci svojich straníckych štruktúr. František Ružička je aj naďalej nominantom na post štátneho tajomníka MZVaEZ SR,“ uviedol hovorca rezortu Boris Gandel. Údajne na Lajčáka tlačia, aby sa stal prezidentským kandidátom a spravil tak protislužbu, ale šéf diplomacie túto možnosť odmieta.

    Ako sa ďalej píše, okrem jednej kauzy týkajúcej sa predsedníctva Slovenska v Rade EÚ sa s jeho menom nespája žiadna ďalšia kauza. Aj preto by bol podľa politológa Radoslava Štefančíka vhodným reprezentantom Slovenskej republiky, okrem toho je všeobecne akceptovaný aj v diplomatickom prostredí. Chápe aj dôvod, prečo sa Lajčák bráni kandidatúre na prezidenta.

    A teda, že po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Smer výrazne klesol, rovnako prehral aj v regionálnych voľbách. „Smer je prakticky za polčasom rozpadu. Lajčák nepotrebuje nasadnúť na potápajúci sa Titanic, ak dokáže dosiahnuť kariérne úspechy v medzinárodných organizáciách. Kandidát na prezidenta nominovaný Smerom je odsúdený na neúspech,“ vysvetlil Štefančík.

    Kandidáti

    Podľa politológa by sa v strane našlo viacero vhodných kandidátov. Napríklad Ján Kubiš, ktorý vyjadril záujem o kandidatúru na prezidenta, alebo eurokomisár Marián Šefčovič. Tí by podľa politológa neriešili ako hlavné témy migrantov, ktorých momentálne rieši každý vo svojej kandidatúre, lebo sú previazaní s európskom politikou. Údajne existuje aj možnosť, že sa predseda Smeru bude kandidatúrou chcieť zbaviť súčasného premiéra Petra Pellegriniho.

    „Nemožno však vylúčiť ani alternatívu, že Robert Fico s jeho ´najlepším ministrom vnútra v histórii Slovenska´ Robertom Kaliňákom prejaví záujem viesť novú vládu, a preto urobí všetko preto, aby ako kandidáta na prezidenta nominoval práve úradujúceho premiéra,“ uviedol Štefančík s tým, že najjednoduchším spôsobom by bolo, ak by z neho spravili porazeného v marcových voľbách. Ten však svoju kandidatúru vylúčil.

    Politológ rovnako vyjadril myšlienku, že v strane nie je všetko také harmonické, ako sa na prvý pohľad zdá. Naposledy totiž Lajčák nepodržal Roberta Kaliňáka v kauze únosu vietnamského podnikateľa. Zverejnili totiž odpoveď na požiadavky zahraničného výboru, v ktorej uviedli, že rezort vnútra v deň preletu nad Poľskom zmenil trasu. Pôvodne mal vládny špeciál prepraviť vtedajšieho ministra vnútra na pracovnú cestu do Ruska. A to malo podľa portálu vrhnúť na Roberta Kaliňáka tieň pochybností.

    - Reklama -