Odporca anexie Krymského polostrova SENCOV, drží hladovku už 116. deň

    0
    Ukrajinský filmár Oleh Sencov (Autor: TASR)

    Akcia má formu protestu jednotlivých osôb, pretože na tie sa podľa ruského zákona nevzťahuje oznamovacia povinnosť. 

    Sencov je odporcom anexie Krymského polostrova Ruskom, ku ktorej došlo v roku 2014. V tom istom roku ho na Kryme aj zadržali a o rok neskôr v Rusku odsúdili na 20 rokov väzenia za sprisahanie s cieľom vykonať teroristický útok. Sencov tieto obvinenia odmieta ako vykonštruované.

    Sencov si trest stanovený ruským súdom odpykáva vo väzenskom tábore Biely medveď v blízkosti mesta Labytnangi na severe západnej Sibíri, v strednej časti arktickej oblasti Ruska, kde 14. mája začal držať protestnú hladovku za prepustenie 65

    Ukrajincov väznených v Rusku – vrátane seba -, ktorých nazýva politickými väzňami. Podľa nedávnych svedectiev blízkych je jeho zdravotný stav veľmi zlý až kritický.

    Ukrajinské vedenie, ako aj medzinárodné ľudskoprávne organizácie, politici, umelci i radoví občania z mnohých krajín sveta sa na Rusko opakovane obracajú s výzvou, aby Sencova nenechalo zomrieť.

    Komisia pre udeľovanie milostí Jamalskoneneckého autonómneho okruhu na Urale 15. augusta odmietla dve žiadosti o Sencovovo omilostenie. Prvú podala jeho matka a druhú arcibiskup simferopolský a krymský Kliment. Režisérovi príbuzní uviedli, že samotný Sencov odmieta napísať žiadosť o udelenie milosti.

    - Reklama -