Imrecze: Veríme, že e-Kasa prispeje k eliminovaniu daňových podvodov. Jej zavedenie bude štát stáť 18 miliónov eur

    0
    František Imrecze (Autor: TASR)

    “Elektronizácia pokladníc je súčasťou opatrení boja proti daňovým podvodom na dani z pridanej hodnoty (DPH), ako aj dani z príjmu právnických osôb. Dôvodom zavedenia e-Kasy je omnoho vyššia medzera v sektore finálnej spotreby, ako je priemerná daňová medzera na DPH v krajine,” skonštatoval na štvrtkovej tlačovej konferencii prezident finančnej správy František Imrecze.

    Daňová medzera v absolútnom vyjadrení podľa jeho slov predstavuje 491 miliónov eur v sektore maloobchodu a tržieb a tvorí celkovo jednu tretinu daňovej medzery na Slovensku. “Daňová medzera je dnes niekde na úrovni 1,5 miliardy eur na DPH a z toho tretina je v maloobchode a v sektore služieb,” vyčíslil Imrecze.

    Podľa jeho slov sa podvody na registračných pokladniciach stávali čoraz sofistikovanejšími, kontroly napríklad odhalili falošné bločky na trhu alebo rôzne zásahy do pokladníc. “Jediná efektívna cesta, ako podvody s registračnými pokladnicami eliminovať, je ich 'onlinizácia', teda pripojenie na finančnú správu,” uviedol Imrecze.

    E-kasa bude v praxi znamenať, že finančná správa bude mať o každom nákupe, respektíve transakcii, informáciu okamžite, pretože každý vydaný doklad bude evidovaný na centrálnom úložisku e-Kasa. Daniari si od tohto opatrenia sľubujú zníženie daňovej medzery na DPH v hoteloch, reštauráciách, v službách a maloobchode.

    Podmienkou zavedenia e-Kasy bude internetové pripojenie, prostredníctvom ktorého sa informácie budú odosielať na centrálne úložisko finančnej správy. Zákazníkom systém umožní overenie pravosti pokladničných dokladov v reálnom čase. Pre finančnú správu bude predstavovať ďalší efektívny nástroj v boji proti daňovým podvodom. “Veríme, že projekt e-Kasa prispeje k eliminovaniu veľkého počtu podvodov,” dodal Imrecze.

    Celkové náklady na zavedenie nového systému majú štát stáť 18 miliónov eur. 

    - Reklama -