Chemnitz: V piatok bude ďalšia demonštrácia

    0
    Pochod na zabitého muža a demonštrácia proti "multi-kulturalizmu" v Chemnitzi (Autor: TASR)

    Pozornosť mediálneho a politického mainstreamu sa zameriava na AfD, Pegidu, údajných neonacistov či futbalových chuligánov a v neposlednom rade na hnutie Pro Chemnitz. Hnutie vzniklo už pred deviatimi rokmi a má dokonca svojich členov v tamojšom zastupiteľstve. Práve toto hnutie stojí za organizovaním niekoľkých demonštrácií, ktorých sa zúčastnili tisícky obyvateľov mesta.

    Pro Chemnitz má aktuálne 22-tisíc priaznivcov a na svojom facebookovom profile zvolali v utorok večer zakladatelia hnutia ďalšiu demonštráciu, ktorá by sa mala konať tento piatok o 18.30 h. „Ďakujeme vám za vašu priazeň. Boj za bezpečný Chemnitz pokračuje! Establishment si neuvedomil, že my chceme len pokojne a bezpečne žiť. Dehonestovanie účastníkov demonštrácie považujeme za nechutné a bojujeme proti tomu,“ napísali organizátori piatkovej demonštrácie.

    Zdroj: Facebook / Bürgerbewegung PRO CHEMNITZ

    Pozvánka na ďalšiu demonštráciu získala vyše 1 500 lajkov a do štvrtkového poludnia ju zdieľalo približne 2 600 ľudí. Aj z toho možno usudzovať, že ľudia vyjdú v piatok opäť do ulíc. Ostatné príspevky v skupine sa takej pozornosti netešia.

    Ďalej pokračuje aj samotné vyšetrovanie vraždy 35-ročného Nemca, z ktorej sú podozriví sýrsky a iracký migrant. V jednom z utorkových popoludňajších príspevkov skupina Pro Chemnitz zdieľala článok servera Tag24, ktorý sa venuje vývoju ďalšieho vyšetrovania.

    Zdroj: Facebook / Bürgerbewegung PRO CHEMNITZ

    Podľa tohto servera vydali ďalší zatykač na osobu podozrivú z vraždy Daniela H. Malo by ísť opäť o irackého migranta. Zverejnené boli aj ďalšie informácie o dvoch podozrivých, ktorí už sedia vo väzbe. Údajný Sýrčan prišiel do Nemecka v septembri 2015 a Iračan predložil v novembri 2017 migračným úradom dokumenty, ktoré sa neskôr ukázali ako falošné. Preto jeho žiadosť o azyl v júni 2018 zamietli. Rovnako ako mnoho iných, úrady ho neboli schopné deportovať.

    Nielen facebooková skupina Pro Chemnitz, ale aj denník Bild sa venuje koncertu proti rasizmu, na ktorom sa údajne zúčastnilo 65-tisíc ľudí. Bild ho v titulku svojho stredajšieho článku opisuje ako „27 minút nenávisti proti nenávisti“. Denník pritom poukazuje na skutočnosť, že na koncerte proti údajnej krajnej pravici v radoch demonštrantov vystúpila na pódiu kontroverzná kapela, ktorá okrem iného spievala o násilí voči novinárom.

    - Reklama -