Kresťanská alebo moslimská Európa? Markéta Šichtařová predstavuje našu možnú budúcnosť. Fanúšikom multikulturalizmu sa rozhodne páčiť nebude

    0
    Markéta Šichtařová, ekonómka a riaditeľka spoločnosti Next Finance s.r.o. (Autor: archív)

    Čo nás čaká v budúcnosti? Moslimská či kresťanská Európa? Práve túto otázku si na svojom blogu položila ekonómka Markéta Šichtařová. A hneď v úvode zdôraznila, že v Európe od nepamäti žijú moslimovia – v Albánsku, v Čiernej Hore a na ďalších miestach. Takže Európa nikdy nebude monokultúrna.

    Spor sa vedie skôr o to, nakoľko vedľa seba žijúce kultúry miešať. Šichtařová si myslí, že dnes sa mohutne presadzuje multikultúrny pohľad maximálneho možného premiešania. Keď sa pozrieme do histórie, podľa ekonómky zistíme, že to nie je dobrý nápad. „Domnievam sa, že historické pokusy o násilné, administratívne zorganizované, prípadne rýchle premiešanie obyvateľov viedlo v drvivej väčšine prípadov k rastu napätia, v krajnom prípade až k občianskym nepokojom a vojnám. Nie teda k zníženiu rizika vojnových konfliktov, ako často zástancovia multikulturalizmu argumentujú,“ napísala ekonómka.

    „Príklady môžeme hľadať od stalinovského Sovietskeho zväzu cez Severné Írsko až po dnešný Balkán a vojnu v bývalej Juhoslávii. Z tohto pohľadu sa mi teda doktrína multikulturalizmu v zmysle geografického a rýchleho premiešania etník a náboženstiev javí ako veľmi riskantná. Osobne si dovolím špekulovať, že práve rastúce napätie v krajinách, ktoré čelia najväčšiemu náporu imigrácie, povedie postupom času k zmene volebných preferencií – ako sa to zatiaľ ukázalo napríklad v Taliansku, v Rakúsku alebo v Maďarsku (z pohľadu roku 2018). A to zase následne povedie v dlhšom období k uzavretiu hraníc pre imigráciu,“ pokračovala.

    Keby sa mala staviť, staví vraj Šichtařová na to, že Európa nebude v budúcnosti multikultúrna, ale bude plná enkláv, ktoré budú žiť vedľa seba. A vzťahy medzi týmito enklávami budú napäté.

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

    - Reklama -