PRIESKUM Poznáme favoritov na prezidenta. Z ohlásených kandidátov vedú Mistrík, Chmelár a Harabin

    0
    Kandidáti na prezidenta Eduard Chmelár a Robert Mistrík (Autor: TASR)

    Ak by sa prezidentské voľby konali v tomto období, najväčšiu šancu by mal podľa prieskumu agentúry AKO zverejnenom na portáli sme.sk vedec Robert Mistrík. Ten je v porovnaní so svojimi súpermi verejnosti relatívne neznámy, pričom vďaka podpore najsilnejšej opozičnej strany a najväčšej bilbordovej kampani by získal vyše 12 percent hlasov. „Začal relatívne ako prvý väčšiu kampaň. Podarilo sa mu čiastočne dať o sebe vedieť, že je tu a že kandiduje,“ vysvetľuje šéf agentúry Václav Hřích.

    Jedného zo zakladateľov Sulíkovej strany podporuje práve SaS a novozaložená strana Miroslava Beblavého Spolu. Treba však zdôrazniť, že medzi prvými piatimi sú veľmi tesné rozdiely a podľa Hřícha stále nemožno Mistríka označovať za jednoznačného favorita. „Ale v porovnaní s inými kandidátmi, napríklad Bugárom či Harabinom, Mistríka pozná len časť ľudí. Má potenciál ešte rásť, ak sa mu podarí zvýšiť poznateľnosť,“ dodáva šéf agentúry.

    Tesné rozostupy odôvodňuje tým, že pre väčšinu ľudí ešte nie sú prezidentské voľby aktuálne. „Tieto voľby neberú ako prioritu a aj ich rozhodovanie je zatiaľ skôr motivované sympatiami straníckych voličov alebo fanúšikov pri nezávislých kandidátoch,“ vysvetľuje.

    Favoriti

    Treba však dodať, že stále nie sú známe mená kandidátov dvoch koaličných strán Smeru a SNS a rovnako ani OĽaNO a KDH. Ak by však Smer dosadil na boj o prezidentské kreslo súčasného premiéra Petra Pellegriniho, podľa prieskumu by získal druhý najvyšší počet hlasov – 11,9 percenta.

    Svojho reálneho kandidáta predstavia po septembrovom predsedníctve, ale najviac sa hovorí o Miroslavovi Lajčákovi, Petrovi Kažimírovi alebo práve Petrovi Pellegrinim, či prípadnej podpore bývalého ministra zahraničných vecí Jána Kubiša. Treba však dodať, že súčasný šéf diplomacie Lajčák kandidatúru odmieta. Premiér Pellegrini rovnako tak svoju kandidatúru vylúčil v diskusnej relácii rádia Expres.

    V prípade SNS zvolila agentúra jej predsedu Andreja Danka. Ten by skončil na štvrtom mieste s takmer desiatimi percentami za aktivistom Eduardom Chmelárom, ktorý by získal 10,8 percenta hlasov.

    Kotleba by nemal vysokú podporu

    Vysoké šance má aj ústavný sudca Štefan Harabin, ktorý by získal takmer deväť percent hlasov. Jediný ohlásený kandidát z koalície, šéf Mosta-Híd Béla Bugár by u voličov získal 8,6 percenta a František Mikloško, ktorý o Prezidentský palác zabojuje tretíkrát, viac ako sedem percent. Kandidátka za Progresívne Slovensko Zuzana Čaputová by získala 6,9-percentnú podporu u voličov.

    Na druhej strane, nízku podporu by podľa agentúry AKO získal predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorého by zvolilo 4,7 percenta opýtaných, pričom tesne za ním by skončil šéf OĽaNO Igor Matovič. Pri matovičovcoch nie je isté, koho dosadia, údajne počkajú na to, koho si zvolia Smer a SNS. V kuloároch sa však hovorí o Veronike Remišovej a rovnako aj o šéfovi strany.

    Milan Krajniak, ktorý kandiduje za Sme rodina a ako prvému sa mu podarilo vyzbierať 15-tisíc občianskych podpisov, by získal takmer 4,5-percentnú podporu. Marián Čaučík, ktorého plánuje dosadiť KDH, nezávislá kandidátka Bohumila Tauchmanová a bývalý šéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník by získali okolo dvoch percent hlasov. Korunného svedka únosu Michala Kováča ml. Oskara Fegyveresa a nezávislého kandidáta Roberta Šveca by volilo pol percenta opýtaných.

    Podľa Hřícha pri rozhodovaní voličov, koho podporia, zohrá hlavnú rolu znalosť kandidátov. Ich veľký počet však môže mať za následok, že roztrieštia možnú podporu voličov vládnych strán a opozície. „V prípade, že tento počet kandidátov bude podobne rozsiahly aj v reálnych voľbách, je možné, že do druhého kola má šancu sa dostať takmer každý z prvých ôsmich-desiatich kandidátov,“ uviedol. Na prieskume sa zúčastnilo tisíc opýtaných. Odpovedali v ňom na otázku: Ak by sa voľby prezidenta konali tento víkend, ktorému z uvedených kandidátov by ste asi dali svoj hlas? Mená im v prieskume boli prečítané v náhodnom poradí.

    Chmelár: Z výsledkov sú niektorí na prášky

    Výsledky prieskumu agentúry AKO komentoval na svoje facebookovej funpage aj jeden z favoritov – Eduard Chmelár. Podľa neho sú z výsledkov prieskumu podľa prvých komentároch v určitých kruhoch 'na prášky'.

    „Naši dobrovoľníci, ktorí nežijú v bubline bratislavskej kaviarne a chodia so mnou po Slovensku, až takí prekvapení nie sú. Ako som už písal v reportážach zo zbierania podpisov, reakcie ľudí boli naozaj veľmi srdečné, očakávania vysoké a veľa naznačovalo už len to, že mnohí merali cestu z okolitých obcí a miest iba preto, aby ma mohli podporiť,“ píše na margo vyjadrenia denníka Sme, podľa ktorého je najväčším prekvapením vysoké umiestnenie aktivistu.

    Dodáva, že je za podporu vďačný, ale čísla, ktoré vyšli v prieskume, berie s rezervou, pretože výsledky sú veľmi tesné. Rovnako sa ešte nevie meno kandidáta, ktorého postaví Smer.

    Na sociálnej sieti ďakuje svojim podporovateľom, pričom píše, že výsledky prieskumu sú ich zásluha. „Som jedným z vás, som hlasom vašich túžob, aj naďalej potrebujem vašu pomoc, toto všetko sme dosiahli bez bohatých sponzorov a vplyvných strán, podľa mudrlantov všetkých farieb sme na tých popredných miestach nemali čo robiť, ale my sme tu, ideme ďalej a naše odhodlanie bude rásť,“ uzatvára.

    Kurzy stávkových kancelárii

    V polovici júla sme čitateľom priniesli predpovedný model. Vytvorili ho politológovia z Masarykovej univerzity v Brne, rozhodli na základe prieskumov verejnej mienky a kurzov stávkových kancelárií. Cieľom ich projektu ktovyhravolby.sk je odhadnúť volebný potenciál prezidentských kandidátov.

    „Model je primárne založený na stávkových kurzoch. Kurzy všetkých slovenských stávkových kancelárií, ktoré vypísali kurzy na víťazstvo, najprv navýšime o desať percent. Následne ich spriemerujeme a prepočítame na pravdepodobnosť, že daný kandidát prezidentské voľby vyhrá, píše sa na stránke projektu. Metodika je tak založená na predpoklade, že stávkové kancelárie a pomerne veľká skupina stávkujúcich robia svoje rozhodnutia s určitým množstvom dôvery, informácií a čo najracionálnejšie,” píšu politológovia.

    Podľa ich výpočtov vyšli zaujímave výsledky. Za favorita politológovia označili Roberta Mistríka, ktorý má aktuálne vyše 34-percentnú podporu. Za ním nasleduje Štefan Harabin s vyše 23-percentnou a Zuzana Čaputová s 13,7-percentnou podporou.

    Rovnako sú na tom aj kurzy stávkových kancelárií. V prípade kancelárie Tipsport aj Fortuna sú výsledky veľmi podobné. Zhodne má rovnaký kurz Robert Mistrík (2,7), ktorý je aj favoritom u stávkarov a veľmi podobné čísla má Štefan Harabin (3,90 a 4,00). Nasleduje Zuzana Čaputová (6,50 a 7,00) a Miroslav Lajčák (7,50 a 9).

    V tom čase tento predpovedný model kritizoval politológ z agentúry Polis, podľa ktorého sa tak skoro nedá predpovedať, kto bude mať aké šance. „Celý model nemá žiadnu vypovedaciu hodnotu. Stávkové kancelárie berú do úvahy aj prieskumy verejnej mienky, ale tie nemajú k dispozícii, a tak je to z ich strany alchýmia. Navyše ešte ani nevieme, koho postaví Smer. Ak to bude Miroslav Lajčák, tak budú aj iné čísla a kurzy,“ povedal pre Parlamentné Listy.

    - Reklama -