Rusko: Raketa, ktorá zostrelila let MH17, bola ukrajinská

    0
    Ukrajinskí separatisti sprevádzajú vyšetrovateľov po mieste havárie letu MH17 (Autor: SITA)

    Agentúra AP pripomína, že lietadlo zostrelila raketa sovietskej výroby nad povstalcami ovládanou východnou Ukrajinou v júli 2014, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Holandsko a Austrália oznámili v máji, že podľa nich raketu previezli na Ukrajinu z vojenskej jednotky v ruskom meste Kursk.

    Rusko rezolútne popiera svoju účasť. Generálporučík Nikolaj Paršin, šéf raketového a delostreleckého oddelenia na ministerstve obrany, povedal novinárom, že armáda preštudovala archívy vo výskumnom centre, ktoré vyrábalo rakety Buk. Konštatoval, že predmetnú raketu previezli v roku 1986 k vojenskej jednotke na Ukrajine, ktorú nikdy – podľa poznatkov Ruska – neopustila.

    Hovorca ruskej armády generálmajor Igor Konašenkov tiež pripomenul vyhlásenia ukrajinských predstaviteľov, ktorí popreli, že by sa separatisti zmocnili nejakej z ukrajinských rakiet Buk.

    Konašenkov sa vyjadril aj k videám prezentovaným Spoločným vyšetrovacím tímom (JIT) pozostávajúcim z expertov z viacerých štátov, ktoré ukazovali presun raketového systému Buk z Ruska na Ukrajinu. Ruskí experti podľa neho videá podrobne preskúmali a prišli k záveru, že boli vyfabrikované, uvádza agentúra TASS.

    - Reklama -