Europoslancov znepokojilo možné zapojenie Kaliňáka do viacerých káuz

    0
    Robert Kaliňák (Autor: TASR)

    Podľa europoslancov vyzerajú nový premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a jeho vláda skutočne odhodlaní robiť zmeny, no zdá sa, že nevedia spraviť čiaru za minulosťou. “Vidíme ľudí, ktorí odstúpili alebo boli prepustení a po niekoľkých mesiacoch vidíme tie isté tváre v iných rolách. Myslím si, že to nie je prospešná prax,” uviedla in 't Veldová. Je podľa nej potrebné ukázať skutočné odhodlanie bojovať s korupciu. To podľa nej nespočíva len v prijímaní nových zákonov, je to aj o politickej kultúre.

    Europoslanci tiež zdôraznili, že je “absolútne nevyhnutné”, aby sa vyšetrila vražda novinára a jeho snúbenice. “Vnímam silné odhodlanie dotiahnuť vyšetrovanie vraždy do rýchleho a dobrého konca,” vyhlásila in 't Veldová. Pochválila tiež, že slovenská demokracia a právny štát sú “veľmi odolné”. Vidieť to podľa nej na niektorých ľuďoch v štátnej správe, ktorí sa ju snažia vylepšiť a stransparentniť.

    In 't Veldová tiež zdôraznila, že návšteva europoslancov nie je o jednotlivých krajinách, ale integrite Európskej únie ako celku. Pridala tiež konkrétne odporúčanie pre EÚ – posilnenie roly Europolu. Ten podľa nej v súčasnosti nemá dostatočné nástroje ani prostriedky. “Keď je zločin medzinárodný a orgány činné v trestnom konaní lokálne, vytvárate raj pre gangsterov,” vysvetlila.

    Päť europoslancov sa počas svojej návštevy Slovenska stretlo s prezidentom SR Andrejom Kiskom, premiérom Pellegrinim, ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer-SD), ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd), prokurátormi, políciou, zástupcami Europolu, novinárov a mimovládnych organizácií. Slovensko navštívili aj v marci, po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

    - Reklama -