Negatívny obraz o cirkvi sa dnes v médiách vytvára aj zámerne. Ako by bolo Judášov jedenásť a spravodlivý len jeden, hovorí bývalý šéf KDH Figeľ

    0
    Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

    Až 79 % svetovej populácie dnes žije v krajinách, kde sú veľmi veľké prekážky pre náboženskú slobodu, hovorí Ján Figeľ, ktorý aktuálne pôsobí ako osobitý vyslanec EÚ pre náboženské slobody. Sloboda, akú poznáme my na Slovensku, je podľa neho vo svete menšinovým úkazom. Množstvo ľudí, ktorí týmto trpia, pritom žije v bezprostrednej blízkosti Európy, na Blízkom východe. „Ak nič nerobíme a nenapomáhame zmenám, tak dôsledky prídu aj k nám. A o tom je aj utečenecká kríza,“ povedal bývalý šéf KDH pre hnonline.

    „Nepomôcť deťom, ktoré prišli o rodičov a čelia strate perspektívy v zakrvavenej krajine, mi pripadá veľmi studené,“ hodnotí Figeľ rozhodnutie českej vlády neprijať sýrske siroty, ktoré u našich susedov zarezonovalo v posledných týždňoch. Zdôraznil, že najdôležitejším naďalej zostáva pomáhať tam, kde konflikt prebieha, ale aj tí, ktorí odtiaľ už ušli, potrebujú našu pomoc. Lebo ak nebudeme pomáhať, tak časom príde ten problém aj k nám, alebo sa jeho dôsledky prejavia v iných dimenziách.

    „Choroba nechodí po horách, ale po ľuďoch, ako sa hovorí. Je to pre mňa ďalšia skúsenosť v živote. Chodievam na onkológiu, stretávam pacientov s ťažkými a ešte ťažšími diagnózami,“ hovorí Figeľ na margo rakoviny, ktorú mu diagnostikovali minulý rok. Prezradil tiež, že jeho stav sa výrazne zlepšil a veľmi významnú rolu pre neho zohral aj fakt, že neopustil svoje pracovné povinnosti, ale napriek zlému zdravotnému stavu sa im venoval naďalej. Rozhodujúce je podľa jeho slov za žiadnych okolností sa nevzdávať. „Je to paradox. Je to ťažkosť, kríž, vážna choroba. Ale na druhej strane aj obohacujúca skúsenosť pre život,“ uzavrel tému svojho zápasu s rakovinou. 

    Chautura poznám ako čestného

    Figeľ sa nevyhol ani téme sexuálneho škandálu v slovenskej cirkvi. „U nás sa veľmi ľahko niekto ohovorí a osočí a potom sa ťažko očisťuje meno. Zažívajú to mnohí a je to zlé aj pre našu kultúru pravdy a etiku zodpovednosti a spoluzodpovednosti,“ okomentoval obvinenia zo sexuálneho zneužívania, ktorým čelí biskup Milan Chautur. Figeľ pripustil, že problém sexuálneho zneužívania v cirkvi existuje, no zdôraznil tiež, že on sám biskupa Chautura pozná ako čestného človeka a jeho prácu vníma len pozitívne. 

    Bývalý predseda KDH tiež upozorňuje, že je problém, ak ľudia žijú v pretvárke v akomkoľvek spoločenstve či komunite, pretože ide o divadlo, a to je zlé. „Je potrebné, aby sa o pravdu usilovali všetci a, samozrejme, aj v cirkvi,“ myslí si. Pravda totiž podľa jeho slov oslobodzuje. 

    Akoby bolo jedenásť Judášov

    Negatívny obraz o cirkvi sa podľa neho niekedy v médiách vytvára aj zámerne. „Akoby bolo Judášov jedenásť a spravodlivý len jeden. Apoštoli boli predchodcovia biskupov. Tak ako sa vtedy našiel jeden zradca či ten, čo zlyhal, tak sa nájdu takí aj dnes. Je však dôležité veci pomenovať, jasne to vyargumentovať a urobiť proti niečomu takémuto opatrenia,“ zhrnul.

    Ako bývalý šéf Kresťansko-demokratického hnutia sa Figeľ vyjadril aj k osobe súčasného lídra strany Alojza Hlinu. „Priniesol možno trochu iný štýl a rétoriku. KDH ale nie je stranou jedného muža. Je dôležité, aby hnutie ostalo široké a otvorené, nie závislé od osoby pána Hlinu,“ hovorí bývalý predseda.

    To, čo dnes Slovensko podľa Figeľa potrebuje, je spravodlivosť, lebo iba slušnosť nestačí. „A tejto agendy by sa mali chopiť strany, ktoré sú tomu naozaj prirodzene naklonené,“ uzavrel.

    - Reklama -