VIDEO „Výsmech“ Donaldovi Trumpovi: Svet sa v OSN postavil proti Amerike. Tereza Spencerová neverí vlastným ušiam

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    „Za menej ako dva roky dosiahla moja administratíva viac než takmer ktorákoľvek iná administratíva v histórii našej krajiny,“ uviedol Trump po tom, ako do sály dorazil neskoro a muselo sa meniť poradie rečníkov. Jeho slová o takmer najúspešnejšej vláde v americkej histórii vyvolali medzi poslucháčmi otvorený smiech. „Takú reakciu som nečakal, ale to je v poriadku,“ povedal.

    Celý prejav Donalda Trumpa:

    Ocenil severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý podľa neho preukázal odvahu a ústretovosť. To bol zásadný rozdiel oproti vlaňajšku, keď sa Trump Kimovi z tribúny OSN posmieval, že je to „malý raketový muž na samovražednej misii“. Sankcie uvalené v minulosti na KĽDR však vraj zostávajú v platnosti.

    Najtvrdšiu kritiku si tento rok od amerického prezidenta vyslúžil Irán. Jeho vodcovia vraj rozsievajú chaos, smrť a deštrukciu. USA vraj zavedú po novembrovej vlne sankcií proti tejto krajine aj ďalšie opatrenia. A ďalšie svetové veľmoci Trump vyzval, aby sa takisto podieľali na izolácii iránskeho režimu.

    Len okrajovo sa Trump zmienil o Rusku, kritizoval najmä plynovod Nord Stream 2, ktorý medzi sebou pod morom budujú Rusko s Nemeckom. „Nemecko sa stane úplne závislé od ruskej energie, ak okamžite nezmení svoj prístup,“ varoval Trump.

    Nakoniec sa Trump obul do ropného kartelu OPEC. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu podľa neho „ošklbáva“ zvyšok sveta.

    Na Valnom zhromaždení OSN hovoril aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ten vyzýval svet hlavne na to, aby čelil klimatickým, demografickým a technologickým výzvam. Všetky krajiny sveta vyzval, aby nepodpisovali obchodné dohody s krajinami, ktoré nerešpektujú parížsku klimatickú dohodu. Práve USA pritom od tejto dohody pod vedením prezidenta Trumpa odstúpili. Macron ich však v prejave konkrétne nemenoval.

    Celý prejav Emmanuela Macrona (v anglickom preklade):

    Potom ešte vyzval Izrael, aby akceptoval vznik palestínskeho štátu vedľa seba. „Čo môže vyriešiť krízu medzi Izraelom a Palestínou? Nie jednostranné iniciatívy ani šliapanie po legitímnom práve palestínskeho ľudu na legitímny mier,“ rozohnil sa Macron.

    Trumpov prejav okomentovala na Facebooku editorka periodika Literární noviny Tereza Spencerová:

    Zdroj: Facebook/Tereza Spencerova

    - Reklama -