Prvé reakcie politikov na zadržanie možných vrahov Jána Kuciaka a jeho snúbenice

    0
    Z policajného zásahu v obci Kolárovo (Autor: TASR)

    Medzi prvými reagoval na správu o zatknutí možných páchateľov premiér Peter Pellegrini. „S potešením som prijal správu o tom, že polícia zatkla podozrivých z vraždy dvoch nevinných mladých ľudí. Zároveň oceňujem profesionálnu prácu vyšetrovateľov a prokuratúry. Vyšetrenie a potrestanie vinníkov tejto vraždy je jednou z priorít mojej vlády a som veľmi rád, že policajné orgány už reálne konajú. Verím, že sa tento brutálny skutok podarí objasniť a odhaliť jeho motív ako aj objednávateľov, aby prestal rozdeľovať našu spoločnosť,“ napísal na svojom profile na sociálnej sieti.

    K zásahu polície sa vyjadrila aj ministerka vnútra Denisa Saková. Ako píše na svojom facebookovom statuse, bolo vypočutých približne 200 svedkov, rovnako polícia vykonala desiatky znaleckých posudkov a množstvo ďalších dôkazov. “Vo vyšetrovacom tíme pracuje viac ako 90 ľudí. Hoci nemám konkrétne informácie o vyšetrovaní tohto trestného činu, je teraz už zrejmý výrazný posun v prípade. Ďakujem každému jednému policajtovi, svedkovi a úplne každému človeku, ktorý prispieva k objasneniu tejto brutálnej vraždy dvoch mladých ľudí,” dodala. 

    Jeho kolega zo Smeru Juraj Blanár napísal, že je zvedavý, kto túto ohavnú vraždu objednal a vykonal. “Vyšetrovatelia potrebovali čas a pokoj na prácu, a nie politizovanie na opozičných mítingoch…” neodpustil si narážku na opozíciu.

    „Vrah vykonávateľ už zrejme putuje za mreže. Chvalabohu. Ale omnoho dôležijetejšie je, aby sme všetci spoznali vraha objednávateľa. Toho, kto rozhodol, že mladému chalanovi za jeho prácu spolu snúbenicou treba navždy zavrieť ústa,“ vyjadril sa k aktuálnej správe aj líder Obyčajných ľudí Igor Matovič.

    Svoje stanovisko zverejnila aj Veronika Remišová. “Ak sa páchateľov podarí odsúdiť, treba sa poďakovať celému vyšetrovaciemu tímu, vidno, že tlak verejnosti na nezávislé a intenzívne vyšetrovanie mal veľký význam,” píše na svojej fanpage. Dodáva, že je dôležité, aby boli páchatelia spravodlivo potrestaní. “Ešte dôležitejšie ale je, aby bol potrestaný aj objednávateľ“.

    “V polícii a na prokuratúre si robí svoju prácu množstvo poctivých ľudí. Patrí im rešpekt. Ale funkcionárov, ktorí kazia reputáciu týchto inštitúcií, to nezbavuje zodpovednosti za absolútnu nedôveru občanov v právny štát,” odkazuje aj jeho spolustranník Gábor Grendel.

    Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár uviedol, že je rád, že sa vzšetrovanie posúva k zdarnému koncu. “Vysetrovatelom a specialnym prokuratorom v tomto pripade plne doverujem a som presvedceny ze na Slovensku sa da vysetrit a odhalit prakticky vsetko len treba policii a prokurature rozviazat ruky a to bude prioritna uloha buducej vlady,” napísal na sociálnej sieti. 

    Peter Pčolinský z hnutia Sme rodina sa na margo zatknutia možných páchateľov vyjadril, že predpokladá, že nedávno zverejnený identikit bol teda zrejme iba na odpútanie pozornosti páchateľov a polícia v skutočnosti išla iným smerom.

    „Keď sa chce, tak sa veci dajú meniť k lepšiemu aj na Slovensku. Stačí rozviazať ruky ľuďom, ktorí si chcú robiť svoju prácu. Chcem poďakovať policajtom a prokurátorom, ktorí na tomto prípade robia. Ešte nie sú na konci, ale práve urobili prvý veľký krok k objasneniu tejto vraždy,“ myslí si jeho kolega z hnutia Milan Krajniak.

    Na sociálnej sieti sa vyjadril aj k tomu, že vláda včera schválila voľbu policajného prezidenta po novom. “Neverte tomu, to je iba hmla. Podstatné je dostať do funkcií charakterných ľudí, ktorí si chcú a vedia robiť svoju prácu. Tak ako si ju robia policajti a prokurátori z tímu na vyšetrovanie Kuciakovej vraždy. Nie sme banánová republika, v polícii aj na prokuratúre je veľa ľudí, ktorí chcú robiť, chcú chrániť normálnych ľudí a naháňať zločincov. Len im musíme dať šancu,” píše. Dodáva, že na to nepotrebujeme zmeny zákonov, len treba chcieť a potom sa to bude dať aj na Slovensku.

    Reagujú už aj predstavitelia opozičnej SaS. “Držím palce čestným policajtom, ktorí sa do toho vložili. Veľmi si želám, aby vrahovia aj objednávatelia toho beštiálneho činu čelili spravodlivosti a aby sme sa dozvedeli celú pravdu,” píše Ľubomír Galko.

    Polícia zverejnila informáciu o zásahu vo štvrtok ráno na svojej facebookovej fanpage. Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala osem podozrivých osôb, medzi nimi by mal byť aj vrah respektíve vrahovia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Policajti konali na základe príkazu prokuratúry, razia prebiehala v obci Kolárovo, kde momentálne prebiehajú domové prehliadky. „Zatiaľ nebudeme uvádzať žiadne ďalšie informácie, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania, pretože naďalej prebiehajú procesné úkony,“ napísali.

     

    - Reklama -