Silný úder Václava Klausa z amerického denníka: Z Ruska strach nemám. Zato Merkelová, Macron a Juncker!

    0
    Václav Klaus (Autor: TASR)

    Je to diktatúra starých politických elít Európy. Počnúc pani Merkelovou a pánmi Junckerom a Macronom. Je to požiadavka (na zavedenie) multikulturalizmu (zo strany) politicky korektných európskych elít, ktoré chcú nejakým spôsobom direktívne zamiešať národmi a zaviesť diverzitu. Je to kulminácia európskeho integračného projektu,” povedal Klaus americkému denníku.

    Spomenul tiež nedávny medzinárodný tenisový turnaj Laver Cup, v ktorom súťažil tím Európy proti družstvu zostavenému z hráčov zvyšku sveta, ako príklad toho, že k potláčaniu národných štátov v rámci Európskej únie už dochádza. EÚ nepotrebuje reformy, ale hlboké systémové zmeny,” zdôraznil exprezident.

    Vystúpenie Česka z Európskej únie po vzore brexitu Klaus nevidí ako dobrú voľbu. Krajina veľkosti Česka so svojou geografickou polohou si to podľa jeho názoru nemôže dovoliť. Netešíme sa z takého luxusu, že by sme boli ostrovom. Sme geograficky v skutočnom strede Európy. Všetci naši susedia sú v EÚ, takže nezdieľam názor mojich kolegov a priateľov, že by mohlo dôjsť k niečomu ako českej verzii brexitu,” myslí si.

    Obavu Poľska a ďalších európskych krajín z Ruska bývalý český prezident označil za “zľahka šialenú”. Poliaci stále žijú v strachu z Ruska, čo je zľahka šialené, ale mám pre to určité pochopenie. Ja z Ruska strach nemám. Žiadna z pobaltských krajín nemusí mať z Ruska strach,” uzavrel niekdajší český prezident.

    - Reklama -