Putin pricestoval na oficiálnu návštevu Indie, hlavným cieľom je dodávka zbraní

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Počas pobytu v indickej metropole Naí Dillí absolvuje kremeľský vodca rokovania s premiérom Indie Naréndrom Módím. Očakáva sa, že obe strany sa vyslovia ku kľúčovým otázkam bilaterálneho strategického partnerstva, ako aj ku globálnym a regionálnym záležitostiam, informovala tlačová agentúra TASS.

    Putinov program sa začal už vo štvrtok neformálnou večerou. V piatok sa obaja lídri zúčastnia na rozhovoroch medzi štyrmi očami a príde tiež k podpísaniu viacerých zmlúv vrátane kontraktu na dodanie ruských obranných raketových systémov S-400 za päť miliárd dolárov pre indické ozbrojené sily.

    Následne sa Putin a Módí zúčastnia na rusko-indickom obchodnom fóre a stretnú sa so študentmi. Putin má na programe aj stretnutie s indickým prezidentom Rámom Náthom Kóvindom.

    Putina na ceste sprevádza rozsiahla delegácia, v ktorej je okrem iných vicepremiér Jurij Borisov, minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, minister pre obchod a priemysel Denis Manturov, minister pre hospodársky rozvoj Maxim Oreškin, riaditeľ vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin či šéf podniku Rosatom Alexej Lichačov.

    Podľa rozhlasovej stanice Slobodná Európa je hlavným cieľom Putinovej návštevy vojenský kontrakt o dodaní systémov S-400, ktorý Moskva vyjednávala s Naí Dillí niekoľko mesiacov. Washington medzitým Indiu varoval pred sankciami, ak pristúpi k nákupu tohto moderného ďalekonosného zbraňového systému typu zem-vzduch.

    Hoci sa India a USA dohodli na užšej spolupráci v oblasti obrany, Rusko stále zostáva hlavným dodávateľom zbraní pre indickú armádu. Očakáva sa, že Putin bude v Indii rokovať aj o dodaní štyroch fregát a vrtuľníkov typu Ka-226, ako aj o možnej výstavbe druhej jadrovej elektrárne v Indii ruskými spoločnosťami.

     

    - Reklama -