Poslanci navrhujú novú daň. Nakoniec to zaplatíme my všetci z vlastného vrecka, varuje zväz obchodu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Koaličná strana SNS predkladá cez svojich poslancov v parlamente návrh, aby platil osobitý odvod pre obchodné reťazce 2,5 percenta z čistého obratu.

    „Distribúcia pridanej hodnoty reťazca od prvovýroby cez spracovanie potravín po predaj je značne nerovnomerná, pričom obchodné reťazce majú v dodávateľskom potravinovom reťazci dominantné postavenie z hľadiska zisku,” vysvetľuje predkladateľ zákona Radovan Baláž (SNS).

    Zákon má podľa predsedu poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťáka prispieť k potravinovej sebestačnosti Slovenska. Získané prostriedky sa tiež môžu použiť na kompenzáciu negatívnych vplyvov na poľnohospodársku prvovýrobu.

    „V neposlednom rade naším cieľom je rozvíjať kultúru a tradície v regiónoch v oblasti spracovania a predaja poľnohospodárskych a potravinárskych produktov, keďže každý región sa pýši svojimi špecialitami, ktoré sú obľúbenou pochúťkou aj v zahraničí,” doplnil národniar Stanislav Kmec.

    Odvod sa má týkať tých obchodných reťazcov, ktoré majú prevádzky aspoň v dvoch okresoch a tieto prevádzky majú jednotný dizajn, spoločnú komunikáciu a spoločné marketingové aktivity. Z predaja potravín konečnému spotrebiteľovi tiež musí pochádzať minimálne 10 percent ich obratu. Obchodný reťazec odvod nebude platiť, ak jeho suma za tri mesiace nepresiahne 5000 eur.

    Poslanecký návrh bez pripomienkovania

    Problém je však v tom, že zákon predkladajú poslanci a nie ministerstvo, takže neprešiel pripomienkovým konaním. To kritizujú aj členovia Slovenskej asociácie moderného obchodu (SAMO), podľa ktorej sa malo o takej závažnej legislatíve diskutovať aspoň s obchodnými reťazcami.

    „Akékoľvek dodatočné zdanenie vybranej skupiny podnikateľov na Slovensku považujeme za diskriminačné. K samotnému návrhu sa bližšie vyjadríme až po hlbšej analýze. V každom prípade to môže mať negatívne dôsledky na bežných spotrebiteľov a rovnako aj ďalšie investície zo strany reťazcov na Slovensku,” uviedla asociácia.

    Tento návrh nič nerieši, zaznelo

    Návrh kritizuje aj Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK). „Všetko, čo je ´osobitné´, sa vymyká zo systému. S osobitným odvodom absolútne nesúhlasíme, je to nesystémový krok, ktorý vo finále zaplatia spotrebitelia. Tento návrh nerieši to, čo tým predkladatelia sledujú, teda podporu domáceho priemyslu, na to existujú systémové nástroje, napríklad zvýšenie dotácií do poľnohospodárstva a ďalšie,“ povedal pre Parlamentné Listy predseda SOPK Peter Mihók.

    Zväz obchodu SR: Zaplatí to konečný spotrebiteľ

    Prvý viceprezident Zväzu obchodu SR Pavol Konštiak navyše hovorí, že predpokladaný návrh okrem toho, že je nesystémový a diskriminačný, je aj v rozpore s pravidlami Európskej únie. „Svedčí o tom aj postup Európskej komisie voči Maďarsku a Poľsku. Táto daň zaťažuje všetky zahraničné a domáce siete, dokonca aj rodinného typu, pretože každá sieť, ktorá má minimálne jednu predajňu v dvoch okresoch a obrat nad 200-tisíc eur, spadá pod tento zákon.“

    „Naivná predstava predkladateľov, že tieto prostriedky budú len zo ziskov nadnárodných sietí sa míňa účinku, pretože sa dotýka všetkých a, samozrejme, zaplatí ju konečný spotrebiteľ vo zvýšených cenách potravinárskych výrobkov,“ dodáva Konštiak.

    Návrh je potrebné stiahnuť, reaguje Klub 500

    Podľa Klubu 500 by mal odvod, ako je navrhnutý, negatívne dôsledky pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov. „Uškodil by práve tým, ktorým je určený. Odvod v praxi zaplatia dodávatelia – slovenskí farmári v podobe horších dodávateľských podmienok, ako aj zákazníci v podobe vyšších cien,“ tvrdí Lenka Šipkovská z Klubu 500.

    Zavedenie podpory domácich poľnohospodárov však podporujú. „Musí ju ale financovať štát z prostriedkov štátneho rozpočtu a z európskych fondov. Zároveň považujeme za potrebné, aby takej významnej zmene predchádzala odborná diskusia v rámci riadneho legislatívneho procesu, čo v tomto prípade poslanci NR SR obišli. Návrh zákona je podľa nášho názoru potrebné stiahnuť,“ myslí si.

    SaS: Môže to zvýšiť ceny

    Najsilnejšia opozičná strana Sloboda a Solidarita varuje, že osobitý odvod pre obchodné reťazce môže zvýšiť ceny potravín, čo povedie k tomu, že ľudia začnú viac nakupovať v zahraničí.

    „Takáto daň rast cien ešte posilní a spôsobí len ďalšie zníženie kúpyschopnosti ľudí,” hovorí poslankyňa Jana Kiššová. SaS avizuje, že ak zmena v parlamente prejde, bude to jeden z prvých zákonov, ktoré zruší, ak bude súčasťou novej vlády.

    Podľa OĽaNO to najviac pocítia najchudobnejší

    O škodlivosti návrhu hovorí aj hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), pretože ho najviac pocítia ľudia s najnižšími príjmami.

    Zákon podľa Hegera spôsobí rast cien tovarov. „Myslíme si, že tento návrh spôsobí rast cien nielen potravín, keďže bude zaťažený daňou z obratu všetkých produktov, a teda ho najviac pocítia ľudia s nízkymi príjmami. V tomto vidíme antisociálny rozmer tohto zákona,” povedal poslanec NR SR.

    „Odvod spôsobí rast cien všetkých produktov, ktoré si mnohí ľudia chodia na základe výhodných cien do reťazcov nakupovať. Reťazce budú tlačiť smerom dole nákupné ceny tovarov, čo spôsobí, že slovenskí výrobcovia im budú musieť predávať tovary ešte lacnejšie. To ich ešte viac vytlačí z pultov,” upozornil poslanec. V návrhu zákona podľa jeho slov nie je definované, ako sa budú prerozdeľovať peniaze vybrané na základe osobitého odvodu.

    Ministerstvo návrh bráni

    Ministerstvo pôdohospodárstva však návrh bráni. „Naším cieľom je navrátenie rovnováhy do agrosektora. Všetky prostriedky, ktoré odvod prinesie, budú vrátené slovenským výrobcom potravín. Zahraničné reťazce v minulosti zlikvidovali tisícky lokálnych predajcov po celom Slovensku a zabezpečili si tak dominantné postavenie na trhu. Považujeme za nespravodlivé, že dnes vďaka tomu majú viac ako dvoj-, dokonca trojnásobné zisky ako v západnej Európe. Pritom tieto zisky dosahujú na úkor slovenských výrobcov potravín a neustálemu neodôvodnenému zvyšovaniu cien potravín pre slovenských spotrebiteľov,“ uviedla v reakcii na OĽaNO Zuzana Peiger Ačjaková z MPRV SR.

    - Reklama -