Dankove slová o Rusku naštvali bugárovcov. Moskva nie je naším spojencom, vedie hybridnú vojnu. Podsúvate veci, ktoré nie sú pravdivé, zaznelo v koaličnom spore

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    „Len dialóg svetových lídrov vie zachovať krehkú rovnováhu mieru. Nesmieme to podceniť na žiadnej úrovni a musíme podporovať nadviazanie korektných vzťahov. Aj preto je toto podujatie výnimočnou príležitosťou diskutovať o zásadných otázkach rozvoja spolupráce medzi Európou a Áziou, ktoré sa svojím významom dotýkajú celého medzinárodného spoločenstva,” povedal na treťom summite predsedov parlamentov eurázijských štátov v tureckej Antalyi predseda NR SR Andrej Danko.

    Danko sa na summite zároveň stretol po štvrtýkrát aj s predsedom Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Vjačeslavom Volodinom. „Teším sa, že som sa mohol opäť stretnúť so svojím priateľom Vjačeslavom Volodinom. Je mi veľmi ľúto, že vzťahy medzi EÚ a Ruskom sú stále napäté, pretože tento summit, na ktorý sme cestovali do Turecka, sa mal konať v Bratislave. Verím, že sa to čoskoro ustáli a Vjačeslava budem môcť privítať aj na Slovensku,“ napísal na sociálnej sieti, pričom dodal, že sankcie voči Rusku sú zbytočné.

    „Netajím sa tým, že pán Volodin je môj osobný priateľ. Som na to neskutočne hrdý. Keďže sme slovanský národ, je naša povinnosť robiť všetko pre to, aby sme zmierili napätie európskych štátov s Ruskou federáciou. Musím povedať, že dnes už zrátate na ruke lídrov európskych parlamentov, ktorí sa pýtajú na návštevu do Ruskej federácie. Naozaj si tam podávajú kľučky rôzni predstavitelia rôznych štátov. Myslím si, že by sme veľmi nešťastne konali, keby sme minulý rok nenavštívili Ruskú federáciu. Mám zadosťučinenie, že sme boli jeden z prvých štátov, ktorý ukázal srdce ruskému národu,“ vysvetlil Danko s tým, že je hrdý, že mal možnosť vystúpiť v ruskej dume.

    Volodin pre sankčný zoznam nemôže prísť do Bratislavy

    Predseda NR SR tiež dodal, že mu je ľúto, že sa mu nepodarilo dostať tretí summit predsedov parlamentov eurázijských krajín do Bratislavy pre sankcie. Hlavnými iniciátormi eurázijských parlamentných summitov sú Rusko a Južná Kórea, kde sa tieto stretnutia konali v predchádzajúcich dvoch rokoch.

    Ešte pred niekoľkými mesiacmi sa uvažovalo, že by sa summit mohol uskutočniť v Bratislave. Šéf dolnej komory ruského parlamentu sa však nachádza na sankčnom zozname EÚ, a tak by ako jeden z kľúčových predstaviteľov projektu do Bratislavy nemohol pricestovať. Summit napokon zorganizovali v Turecku, na ktoré sa sankčný režim EÚ nevzťahuje.

    Cséfalvayová: Danko koná v rozpore s oficiálnou líniou slovenskej zahraničnej politiky

    Podľa predsedníčky Zahraničného výboru NR SR Kataríny Cséfalvayovej z Mosta-Híd koná Andrej Danko v rozpore s oficiálnou líniou slovenskej zahraničnej politiky. „Rusko používa neprijateľné nástroje hybridnej vojny. Nehovoriac o trvajúcej okupácii Krymu, destabilizácii východnej Ukrajiny. V tejto situácii sú vyjadrenia predsedu NR SR a SNS Andreja Danka po stretnutí s predsedom Štátnej dumy Ruskej federácie Vjačeslavom Volodinom v rozpore s oficiálnou líniou slovenskej zahraničnej politiky aj Bezpečnostnou stratégiou SR. SNS, bohužiaľ, programovo prehliada oficiálnu zahraničnú politiku Slovenska a zdá sa, že uprednostňuje stranícku agendu pred spoločným vládnym programom,“ povedala pre Denník N Cséfalvayová.

    Ondrejcsák: Vyjadrenia Danka narušujú jednotnú a oficiálnu zahraničnopolitickú líniu

    Podobné stanovisko zaujal aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí za Most-Híd Róbert Ondrejcsák. „Na Slovensku dlho existuje široký konsenzus o zahraničnej a bezpečnostnej politike. Vyjadrenia predsedu NR SR túto jednotnú a oficiálnu zahraničnopolitickú líniu narušujú. Základným strategickým záujmom Slovenska je západné ukotvenie a harmonizácia politík s našimi najbližšími spojencami v NATO a EÚ. Rusko nie je naším spojencom ani hodnotovo a ani politicky. Práve naopak,“ napísal na sociálnej sieti Ondrejcsák.

    Podľa neho nie je ani dôvod na zrušenie sankcií. „Rusko predstavuje najvážnejšiu bezpečnostnú hrozbu pre Európu, vrátane SR. Od roku 2014 podkopalo základné piliere európskej bezpečnosti vojenskou inváziou na Ukrajine a ilegálnou anexiou Krymu. Aj odvtedy vedie voči nám a našim najbližším spojencom hybridnú vojnu, chemickým útokom na britskej pôde, kybernetickým útokom v Holandsku, nepriateľskou propagandou a dezinformačnou kampaňou. Európska únia a NATO na nepriateľské kroky a hrubé porušenie medzinárodného práva reagovali ekonomickými sankciami, ktoré vznikli na základe konsenzu členských štátov, vrátane Slovenska. Keďže Moskva pokračuje v nepriateľskej politike, nič neodôvodňuje zrušenie sankcií,“ dodal.

    Bývalý poslanec za Most-Híd František Šebej na Facebooku hovorí o zrade štátnych záujmov. „Volodin, ktorý nás cez pána Danka, jeho oddaného priateľa, pozdravuje, má – vďaka tomu, že je na sankčnom zozname EÚ pre svoju rolu pri anexii Krymu – zakázaný vstup du štátov EÚ. A je to nie iba zrada našich štátnych záujmov, ale aj porušenie koaličných dohôd a najmä toho, k čomu sa Slovensko ako člen NATO a EÚ hlási.“

    Most-Híd: Najvyšší ústavní činitelia by sa mali opierať o platné dokumenty

    Miernejšie je však stanovisko strany Most-Híd, ktorá cez svoju hovorkyňu Kláru Debnár odkázala, že má na zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska iný názor ako jej koaličný partner Slovenská národná strana (SNS). „Názor Mosta-Híd na zahraničnopolitickú orientáciu sa zhoduje s oficiálnou líniou SR, ktorá je ukotvená v Bezpečnostnej stratégii SR 2017 a Obrannej stratégii 2017,“ uviedla hovorkyňa.

    Podľa Mosta-Híd sa však stáva, že štátne záujmy je potrebné uprednostniť, postaviť ich pred stranícke. „Najvyšší ústavní činitelia vo svojich rozhodnutiach, najmä v oblasti zahraničnej politiky, by sa mali opierať o platné dokumenty. Nikdy by nemali zabudnúť na to, že za hranicami reprezentujú celú krajinu. Žijeme v období hybridnej vojny, v parlamente máme extrémistov, účinnému boju proti nim sa nepriučíme na východe, ale na západe,“ dodala.

    MZV: Za oficiálnu zahraničnú politiku zodpovedá vláda a nie parlament

    Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na Dankove slová o zrušení sankcií reagovalo pre Parlamentné Listy slovami: „Za oficiálnu zahraničnú politiku SR zodpovedá vláda, konkrétne MZVaEZ SR, a nie parlament. Našu zahraničnú politiku úzko koordinujeme s ostatnými členskými štátmi EÚ. Preto naša pozícia zostáva nemenná a kompatibilná s pozíciou Bruselu. Zavedenie sankcií EÚ voči Ruskej federácie bolo vyvolané porušením medzinárodného práva zo strany Moskvy v roku 2014. Akákoľvek zmena tohto postoja je podmienená iba dôsledným napĺňaním litery a ducha Minských dohôd zo strany Ruskej federácie.“

    Paška: Most-Híd podsúva veci, ktoré nie sú pravdivé

    Podpredseda zahraničného výboru Jaroslav Paška zo SNS hovorí, že kritiku voči Andrejovi Dankovi vníma len od poslancov Mosta-Híd a nie od samotnej strany. „Pán Volodin a pán Danko sú reprezentanti parlamentov svojich krajín a stretli sa na spoločnom stretnutí eurázijských parlamentov, kde mali právo aj povinnosť rokovať o bilaterálnych otázkach. Z hľadiska kritiky, ktorá zaznela z Mosta-Híd, tak ju nevnímam ako stanovisko celej strany. Možno istá skupina členov Mosta-Híd, ktorá má svoju predstavu o fungovaní zahraničnej politiky, sformulovala takýto postoj, ale tým to pre nás končí. My sa k tomu nemáme čo vyjadrovať. Nevidíme však dôvod, aby sme nejakým spôsobom spochybňovali prácu predsedu parlamentu,“ povedal Paška.

    Paška zároveň spochybnil platnosť dokumentov ako Bezpečnostná stratégia SR 2017, na ktorú sa odvoláva Most-Híd. „Dokument, o ktorý sa opierajú, nie je platným dokumentom. Nebol prerokovaný v parlamente a tiež nebol prijatý. Podsúvajú veci, ktoré nie sú pravdivé,“ dodal.

    V prípade zrušenia sankcií voči Rusku pripomenul Paška predchádzajúce vyjadrenia Roberta Fica, podľa ktorého sankcie neprinášajú očakávaný efekt. „Rovnakým spôsobom sa vyjadril aj premiér Rakúska či politici v Taliansku. Všetko, čo robí Andrej Danko, koná v súlade s princípmi zahraničnej politiky Slovenskej republiky,“ uzavrel Jaroslav Paška.

    - Reklama -