Brannobezpečnostný výbor nevyzval na zbavenie funkcie Hoľka na ministerstve obrany

    0
    generálny tajomník služobného úradu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko (Autor: TASR)

    Výbor prijal len uznesenie, že informácie ministra obrany berie na vedomie. Gajdoš neodmieta spoluprácu s vyšetrovacími orgánmi, dodáva však, že problém v osobe Hoľka nevidí. “Ján Hoľko v súčasnosti nemá žiadne kontakty s danou firmou a predtým zase nebol funkcionárom v rezorte obrany. Nevidím tam konflikt záujmov,” uviedol minister.

    Gajdoš tiež upozorňuje, že tender riešilo predchádzajúce vedenie rezortu. “Predniesol som uvedený materiál okolo zákazky, zmluva bola podpísaná v roku 2012 za predchádzajúceho vedenia. Poskytol som všetky podkladové materiály orgánom činným v trestnom konaní, čiže NAKA a zároveň aj Úradu pre verejné obstarávanie, nerád by som maril vyšetrovanie,” dodal Gajdoš. Opätovne vyhlásil, že v obstarávaní bola len jedna ponuka.

    Galko na výbore pripomenul, že na objednávke leteckého systému sa podieľala spoločnosť R-Sys, ktorej konateľom bol v tom čase práve Hoľko. Preto považuje jeho zotrvanie vo funkcii za neprijateľné. “Človek, ktorého podriadení rozhodli, že je všetko v poriadku, je v styku s vyšetrovacími orgánmi, je naďalej na svojom mieste,” vyhlásil Galko.

    Poslanci zároveň neschválili návrh, aby mohol na výbore vystúpiť bývalý zamestnanec rezortu obrany Maroš Klinčák, ktorý na podozrivé obstarávanie upozornil. “Je veľmi povšimnutiahodné to, že problém s vystúpením pána Klinčáka mal minister obrany. Bolo to pre mňa nepríjemné prekvapenie,” dodal Galko.

    Národná kriminálna agentúra (NAKA) vyšetruje tender MO za viac ako 1,3 milióna eur pre podozrenie z trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a dražbe. Ešte v septembri o tom informovala Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu.

    Predmetom vyšetrovania má byť zmluva na dodávku systému pre letectvo od spoločnosti Willing so subdodávajúcou spoločnosťou R-Sys, ktorej konateľom bol v tom čase Ján Hoľko, súčasný generálny tajomník služobného úradu MO SR. Dodávku zabezpečila spoločnosť Willing bez verejnej súťaže. Petková upozornila, že na utajenie zmluvy využilo ministerstvo výnimku pre armádne kontrakty, podľa ktorej sa nákup zbraní a vojenského materiálu nemusí zverejňovať. Podnet na vyšetrovanie odoslal Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR, ktorý reagoval na upozornenie bývalého zamestnanca rezortu obrany Maroša Klinčáka.

     

    - Reklama -