Skripaľ: Jeden, druhý a… Tretí agent. Zase s falošným menom

    0
    Policajti uzatvárajú vstup na parkovisko supermarketu po tom, ako objavili podozrivé auto, v blízkosti ktorého našli bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. (Autor: TASR)

    V posledných týždňoch prichádzajú médiá s novými odhaleniami, ktoré sa týkajú prípadu otravy Novičokom v britskom Salisbury. Najprv sa v éteri objavila fotografia dvoch údajných ruských turistov Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, ktorých neskôr identifikovali ako agentov ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU Alexandra Miškina a Anatolija Čepigu. Teraz sa objavujú informácie o treťom agentovi, o ktorom sa doteraz nevedelo.

    Má ním byť 45-ročný Sergej Fedotov, ktorý podľa britského denníka The Telegraph cestoval do Veľkej Británie v rovnaký deň ako dvaja spomínaní „turisti“. Trojica sa za dva dni vrátila v rovnakom lietadle späť do Ruska. „Ako tvrdí tlačová agentúra Fontanka, Fedotov mal v podstate veľmi podobné číslo pasu ako pasy, na ktoré cestovali Miškin a Čepiga. Išlo údajne o rovnakú sériu 64,“ píše britský denník s tým, že je zrejmé, že Sergej Fedotov je falošné meno.

    „Údajný Sergej Fedotov po sebe nezanechal žiadne stopy na sociálnych sieťach ani v žiadnych databázach, ktoré sa týkajú obyvateľov Ruska. Nevlastní žiadnu nehnuteľnosť ani automobil a nie je na neho registrovaný žiadny telefón,“ uvádza britský konzervatívny denník s odvolaním sa na tlačovú agentúru Fontanka a dodáva, že nie je jasné, akú rolu v celom prípade Fedotov hrá. Nielen týchto troch mužov však spája pas zo série 64.

    „Spoločne s Fedotovom, Čepigom a Miškinom sa pas z tejto série zistil aj u ruského agenta Eduarda Šišmakova, ktorý je obvinený z pokusu zavraždiť premiéra Čiernej Hory pred referendom o pripojení krajiny k NATO. Samotný Fedotov podľa informácií agentúry Fontanka cestoval do Veľkej Británie aj v predchádzajúcich rokoch. Konkrétne v marci 2016 a o rok neskôr v rovnaký mesiac. Okrem toho vraj s Miškinom navštívili v januári a februári 2014 Českú republiku, aby sledovali Skripaľa.“

    Bývalý ruský spravodajca Skripaľ navštívil v tom čase Česko, aby pomohol tamojšej spravodajskej službe BIS odhaliť ruských agentov. „Preto sa predpokladá, že bývalý zamestnanec vojenskej spravodajskej služby Skripaľ, ktorý žil od roku 2010 vo Veľkej Británii, bol terčom GRU minimálne posledné štyri roky,“ píše The Telegraph s tým, že Fedotov sa, rovnako ako Miškin a Čepiga, pohyboval po celej Európe a bol aj v Kyjeve v čase, keď prebiehal konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou.

    - Reklama -