Fínske pravoslávie si chce s moskovským patriarchátom zachovať dobré vzťahy

    0
    Pravoslávny chrám (Autor: TASR)

    “Prerušenie vzťahov (Moskvy) s konštantínopolským patriarchátom neovplyvní cirkevný život našich ruských veriacich vo Fínsku. Fínska pravoslávna cirkev taktiež dúfa, že všetci veriaci budú pokračovať v účasti na sviatosti bez ohľadu na svoje kultúrne pozadie a jazyk,” uviedlo fínske pravoslávie vo vyhlásení, ktoré podpísal jeho najvyšší predstaviteľ, arcibiskup karelský a celého Fínska Leo Makkonen, ako aj ďalší fínski cirkevní hodnostári.

    Rozhodnutie ruskej pravoslávnej cirkvi iba nepriamo ovplyvní život fínskej pravoslávnej cirkvi, ktorá je autonómnou národnou cirkvou spadajúcou pod jurisdikciu konštantínopolského patriarchátu, pretože obe cirkvi si tradične zachovávajú aktívne kontakty, zdôraznili fínski pravoslávni činitelia.

    “Fínska pravoslávna cirkev je vždy pripravená na konštruktívny dialóg s ruskou pravoslávnou cirkvou. Napriek pretrhnutiu jej vzťahov s Konštantínopolom dúfame, že najmä kultúrna spolupráca s ruským pravoslávím, ktorá sa priamo neviaže na liturgiu, môže ďalej pokračovať,” uvádza sa v predmetnom vyhlásení z Helsínk.

    Fínsko označilo krok ruskej pravoslávnej cirkvi za jednostranné a nešťastné opatrenie. Fínske pravoslávie taktiež vyjadrilo nádej, že hlava ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill a konštantínopolský patriarcha Bartolomej “budú schopní urovnať spory počas rozhovorov a že vzťahy sa čo najskôr normalizujú”.

    Moskva prerušila kontakty s konštantínopolským patriarchátom, ktorý sídli v Istanbule, po tom, ako ten schválil žiadosť Ukrajiny o umožnenie autokefálneho, teda samostatného štatútu pre tamojšiu cirkev.

    Istanbul sa okrem toho rozhodol obnoviť v Kyjeve tzv. stavropigiálny úrad, čo znamená, že hlava ukrajinského pravoslávia bude priamo podliehať konštantínopolskému patriarchovi, podotýka TASS.

    Bartolomej vo štvrtok zrušil 332-ročné nariadenie, ktoré zaraďovalo Ukrajinu pod patriarchát v Moskve. Ruské pravoslávie po stáročia považovalo Ukrajinu za súčasť svojho náboženského regiónu. Moskva rozhodnutia konštantínopolského patriarchátu neuzná, oznámil metropolita Ilarion, hlava vonkajších vzťahov ruskej pravoslávnej cirkvi.

     

    - Reklama -