EÚ navrhla Británii predĺženie prechodného obdobia po brexite, údajne o rok

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    “Komisia chce urobiť voči Británii gesto dobrej vôle a tak prišla s možnosťou predĺžiť prechodné obdobie. Komisia neuviedla nový termín,” dodal denník FAZ. Prechodné obdobie je zatiaľ stanovené na 21 mesiacov od 29. marca 2019, keď Británia vystúpi z EÚ.

    Britský denník Financial Times však napísal, že hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier navrhol Británii predĺženie prechodného obdobia o rok. Za to žiada od britskej premiérky Theresy Mayovej “dvojstupňový záložný plán”, ktorý umožní vyhnúť sa vytýčeniu hranice medzi Severnom Írskom a Írskou republikou, ako uviedli diplomati EÚ. Severné Írsko je totiž súčasťou Spojeného kráľovstva, teda odchádza z EÚ, zatiaľ čo Írska republika zostáva členom Európskej únie.

    Barnier v predvečer stredajšieho summitu v Bruseli venovaného brexitu povedal ministrom z 27 členských krajín EÚ, že Brusel je pripravený predložiť nové, čerstvé návrhy tak, aby sa dohoda so Spojeným kráľovstvom o brexite dosiahla do budúceho mesiaca.

    Predĺženie prechodného obdobia by poskytlo viac času na dohodnutie nového obchodného vzťahu medzi Britániou a EÚ a nemuseli by sa zavádzať špeciálne opatrenia pre Severné Írsko.

    Barnier ministrom v Luxemburgu v utorok na neoficiálnej schôdzke načrtol svoju víziu “dvojstupňového záložného plánu”, akejsi poistky, ktorá by bola zahrnutá aj do dohody o brexite – zabezpečovala by, že medzi Severným Írskom a Írskou republikou bude vždy zachovaná otvorená hranica.

     

    - Reklama -