Slovenska sa kybernetické útoky týkajú. Sme členmi EÚ a NATO. Uchovávame isté informácie, zaznelo z ESET-u

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    „Tento útok odhalilo Vojenské spravodajstvo v dôsledku neštandardného správania sa počítačov. Po ich hĺbkovej analýze potvrdilo, že nejde o bežnú infekciu, ale o sofistikovaný škodlivý kód, ktorý umožňuje útočníkom filtráciu dát zvnútra organizácie na útočníkove servery v zahraničí,” povedal Pellegrini s tým, že útok bol aktivovaný zo zahraničia a ide o nadnárodnú sofistikovanú špionážnu organizáciu.

    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák potvrdil, že útočníci sa nedostali k utajovaným skutočnostiam. „Citlivé informácie komunikujeme po iných kanáloch, ktoré sú dobre strážené,” uistil.

    Podľa vicepremiéra pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho prichádzajú ataky v pravidelných intervaloch a v ohrození nie je len Slovensko. „Práve preto, že ataky sa opakujú, robíme preventívne skúšky bezpečnosti jednotlivých ochranných systémov, aby sa bezpečnosť zvyšovala. Ale nikto na svete nikdy nebude pripravený na to, aby odolal všetkým útokom,” dodal. Viac sme o tom písali TU.

    Nie je pravda, že by sa nás útoky netýkali, zaznelo z ESET-u

    PR špecialistka softvérovej firmy ESET Zuzana Hošálová hovorí, že zatiaľ sa k celej veci nevedia presnejšie vyjadriť. „Slovenské firmy a organizácie sú však cieľom rôznych kybernetických útokov, hoci sa k tomu neradi priznávajú, čo môže vyvolávať dojem, že Slovensko nikoho nezaujíma a nič sa nám nemôže stať. Nie je to, žiaľ, pravda,“ povedala pre Parlamentné Listy Hošálová.

    Hošalová si myslí, že je dobré, ak premiér s touto informáciou vystúpil verejne. „Aspoň to zotrie auru, že Slovenska sa kybernetické útoky netýkajú, čo nie je pravda. Už len tým, že sme členmi EÚ a NATO, tak, samozrejme, uchovávame isté informácie, ktoré majú určitú hodnotu. Je potrebné ich chrániť.“

    „Samotné zabezpečenie je však neskutočne komplikované. Každopádne, ak je organizácia šikovná alebo má dostatok ľudských a finančných kapacít, tak vie to útočníkom skomplikovať. Pokiaľ ide však o vytypovanú organizáciu hackermi, tak je veľmi ťažké ubrániť sa. Dá sa ale následne zanalyzovať, o aký útok išlo. A to, či bol útok sofistikovaný, proti ktorému sa dalo len ťažko brániť, alebo prišlo ku chybám na strane organizácie. Nedá sa teda povedať, že by ministerstvo teraz spravilo hrubú chybu, pretože nemáme dostatok údajov,“ dodala.

    Pracovníčka ESET-u zároveň priznáva, že kybernetická bezpečnosť je najsilnejšia práve v bankovom sektore. „Najlepšie je na tom súkromný sektor, ktorý má dostatočne veľké zdroje, aby ochránil svojich zákazníkov a svoje systémy. Tiež je legislatívou, ale aj svojimi zákazníkmi tlačený, aby chránil ich údaje. Vo všeobecnosti by sa preto dalo povedať, že bankový sektor je na tom veľmi dobre,“ uzavrela.

    - Reklama -