Liberáli z SaS chcú, aby prvé otázky na premiéra na Hodine otázok patrili opozícii

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Podľa rokovacieho poriadku sa Hodina otázok koná vždy vo štvrtok počas zasadnutia parlamentu o 14. hodine. Prvých 15 minút patrí premiérovi. Poradie otázok sa žrebuje zo všetkých položených, koaličných aj opozičných. O neprítomnosti členov vlády sa informuje v úvode Hodiny otázok.

    Predkladatelia novely upozorňujú, že skupina poslancov podporujúcich vládnu väčšinu sa často dohodne na podaní relatívne vysokého počtu podobných až totožných otázok adresovaných predsedovi vlády. “Logicky sa potom stáva, že otázky opozičných poslancov nie sú zodpovedané vôbec,” tvrdia poslanci SaS. To chcú vyriešiť svojou novelou tak, že navrhujú, aby “v rámci inštitútu hodiny otázok boli prvé dve otázky na premiéra žrebované spomedzi otázok, ktoré na danú hodinu otázok položili poslanci opozície”.

    Výhrady má SaS aj voči neúčasti členov vlády na Hodine otázok. “Podľa aktuálneho znenia zákona o rokovacom poriadku platí, že na hodine otázok musia byť prítomní všetci členovia vlády. V skutočnosti sa však toto ustanovenie zákona nedodržiava,” upozorňuje SaS. Za neprítomných členov vlády potom odpovedajú ich prítomní kolegovia, ktorí čítajú ich odpovede. Takto to ale podľa SaS často nemá zmysel.

    Preto liberáli chcú, aby členovia vlády dostatočne vopred informovali o svojej neprítomnosti a jej dôvodoch. “Poslanci sa tak budú môcť rozhodnúť, či má zmysel klásť otázku na neprítomného člena vlády,” doplnili poslanci SaS.

     

    - Reklama -