Kosovo chce zriadiť pravidelnú armádu. Z Belehradu znie varovanie, ozvalo sa aj NATO

    0
    Srbský prezident Aleksandar Vučić (Autor: TASR)

    Server Deutsche Welle priniesol informácie, že kosovskí poslanci minulý týždeň vo štvrtok rozhodli o premene časti kosovských bezpečnostných zložiek na pravidelnú armádu. Srbskí politici, ktorí Kosovo neustále považujú za svoje územie, vyjadrili nad týmto krokom obavy. Za všetkých ich zhrnul srbský prezident Aleksandar Vučić. Vytvorenie kosovskej armády by mohlo viesť k „tragickým následkom“, varoval prezident.

    Legislatíva, ktorá zatiaľ prešla prvým čítaním, počíta so vznikom pravidelnej armády, ktorá by mala mať 5 000 mužov. Za zákon hlasovalo 98 poslancov zo 120. Srbskí zástupcovia v kosovskom parlamente hlasovanie bojkotovali.

    Srbský minister obrany Aleksandar Vulin varoval, že vytvorenie kosovskej armády predstavuje riziko nielen pre Srbsko, ale aj pre srbskú menšinu žijúcu v Kosove. Severoatlantická aliancia kosovských politikov neraz vyzvala, aby nezriaďovali armádu, ak nenájdu podporu aj u srbskej menšiny. Nie je to totiž prvýkrát, čo sa kosovskí poslanci pokúšali zriadiť pravidelnú armádu.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -