Ekonomický spor Spojených štátov a Číny naďalej pokračuje

    0
    Prezident Číny Si Ťin-pching (Autor: SITA)

    “Čína musí najskôr pristúpiť k potrebným ekonomickým reformám a ukončiť svoje neférové praktiky, ktoré poškodzujú svetovú ekonomiku,” uviedol zdroj z veľvyslanectva. Ako dodal pre agentúru AP, americká vláda nemá momentálne v pláne účasť predstaviteľa na vysokej úrovni na tomto veľtrhu. Washington skôr požaduje od Pekingu, aby vytvoril vhodné podmienky pre amerických vývozcov.

    Čínske štátne médiá informovali, že prvý medzinárodný dovozný veľtrh v Číne (China International Import Expo), ktorý sa uskutoční 5. až 10. novembra v Šanghaji, prilákal doteraz vyše 2800 spoločností zo 130 krajín. Cieľom veľtrhu je poukázať na význam čínskeho trhu pre zahraničné produkty a na nedávne kroky Pekingu na podporu obchodu a investícií. To v situácii, keď najmä USA obviňujú Čínu z diskriminácie zahraničných podnikov.

    Od júla uvalili Spojené štáty dovozné clá až do výšky 25 % na čínske produkty v hodnote 250 miliárd USD (217,81 miliardy eur). Čína odpovedala rovnakou mincou, aj keď hodnota tovaru, na ktorý zaviedla clá, je nižší, keďže USA do Číny nevyvážajú produkty v takej hodnote, ako je to v opačnom smere. Dovozné clá sa týkajú amerických výrobkov v celkovej hodnote 110 miliárd USD.

     

    - Reklama -