Tommy Robinson pre PL: Potrebujeme menej islamu

0
Aktivista Tommy Robinson na narodeninách Pegidy (Autor: Vít Hassan)

Aké to bolo vo väzení v Anglicku?

Bol som na samotke. Nedovolili mi prijímať návštevy, nedovolili mi pracovať. Musel som si vystačiť sám so sebou.

Je v britských väzniciach veľa moslimov?

Tridsať až 40 percent všetkých väzňov má moslimské pozadie.

Niektorí však hovoria, že v prvom väzení, v ktorom si bol, bolo z celkového počtu väzňov len desať percent moslimov…

Áno, to bolo v prvom väzení, v ktorom som bol dva týždne. Lenže neskôr ma presunuli do väznice s najpočetnejšou moslimskou komunitou v Británii.

Máš z väznice nejaké hrozné zážitky?

Samotka bola strašná. S nikým som sa nevídal. Mal som zakázané návštevy. Bolo to ťažké.

Médiá ťa vykresľujú ako člena extrémistickej strany, ako radikála. Čo mi na to povieš?

Nikdy som nebol členom žiadnej extrémistickej strany ani radikálom. Za všetko môžu médiá. Médiá v Británii každého, kto kritizuje radikálny islam, označujú za krajného pravičiara. Ja som v skutočnosti veľmi liberálny. Dokonca by som povedal, že mám problém s islamom práve preto, že mám veľmi liberálne zmýšľanie.

Takže nie si rasista?

Nie.

A teraz si v nejakej strane?

Nie, v žiadnej strane nie som. A čo sa týka toho rasizmu, bývam v Lutone, čo je jedna z najkozmopolitnejších a najmultikultúrnejších oblastí v Anglicku. Mnohí moji priatelia sú napríklad Jamajčania. Takže obvinenia z rasizmu odmietam.

Máš aj moslimských priateľov?

Áno, mám moslimských priateľov.

Môžeš našim čitateľom pripomenúť, prečo si vlastne skončil v anglickom väzení?

Vo väzení som skončil preto, že som mediálne informoval o prípade, na ktorý bolo uvalené zo strany britských úradov informačné embargo. Išlo o prípad pedofilného gangu. Títo muži s moslimským kultúrnym pozadím zneužívali anglické dievčatá ako sexuálne otrokyne.

Myslíš si, že sú aj dobrí moslimovia?

Áno.

Mohol by si nejako definovať rozdiel medzi radikálnym a umierneným islamom?

Podľa mňa umiernený islam neexistuje. Ale existujú umiernení moslimovia. To sú tí, ktorí nenasledujú doslova to, čo je napísané v Koráne, ich svätej knihe. Každý, kto by sa však chcel doslovne riadiť príkladom proroka Mohameda, sa stáva radikálom; Mohamed bol tým problémom a tým extrémistom. Umiernený islam neexistuje, sú len umiernení moslimovia.

Takže si nikdy nepočul o sufizme, umiernenej forme islamu so spirituálnym presahom?

Áno, ja viem, že existujú rôzne formy islamu. Súhlasím s tým, že existuje mnoho mierumilovných a umiernených moslimov. Ale nemyslím si, že sú dobrí, pretože nasledujú islam. Domnievam sa, že ak by nasledovali islam doslova tak, ako to robil Mohamed a ako to robia aj salafisti, tak v takom prípade by sa z nich ľahko mohli stať radikáli alebo džihádisti. Skrátka islam nie je umiernený a nie je mierumilovný.

Ako by si chcel problém s radikálnym islamizmom vyriešiť?

Musíme zastaviť finančnú podporu Saudskej Arábii, zastaviť Irán, zastaviť migračné toky, pretože nevieme, kto sem vlastne prichádza. Mali by sme tiež umožniť ľuďom odpadnúť od islamu na základe ich slobodnej vôle a urobiť to bezpečne. Koľko je len ľudí v Británii, ktorí by už nechceli byť moslimami, ale zo strachu nemôžu. To, čo my potrebujeme, je menej islamu.

Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

autor: Vít Hassan

- Reklama -