Kiska prehovoril o Kočnerovi: Mafián, toto ho stvorilo

    0
    prezident Andrej Kiska (Autor: TASR)

    „Bolo to nesmierne náročné obdobie, pretože každý čakal od prezidenta niečo iné. Niektorí očakávali, že prezident bude len ticho sedieť a počúvať a vláda si to vyrieši sama. Iní si zasa predstavovali, že prezident menuje svoju vlastnú vládu a pôjde proti ústave. Z krízy sme sa síce dostali, ale dôvera v štát sa stále nevracia,“ povedal v rozhovore pre Denník N s tým, že je veľa nevyriešených káuz.

    Prezident však ocenil prácu polície v prípade zadržania podozrivých z vraždy Kuciaka. „Ale zase sa ukazuje, že mafián, o ktorom sa hovorí ako o jednom z možných objednávateľov vraždy, je produktom predchádzajúcej politickej garnitúry. Jeho pôsobenie a život na Slovensku, to, ako sa správal, ako sa ľuďom arogantne vyhrážal, ukazuje na predošlé zlyhania,“ dodal, pričom podľa neho chýba nezávislá inšpekcia polície.

    Budúcnosť?

    „Teraz je predo mnou osem mesiacov v úlohe prezidenta a veľa premýšľania ako ďalej. Rozhodne by som nerád sklamal občanov. Ich dôvera vo mňa je stále vysoká, rád by som ju nejako zužitkoval, aby sme mali dobrú vládu, v ktorej budú čestní a schopní ľudia. Ako s tým naložím, ešte neviem. Mám pred sebou mesiace tvrdej práce. Keď budem odchádzať z úradu prezidenta, prial by som si, aby si ľudia povedali: nebol to zlý prezident. To je moja priorita, nie špekulácie, čo bude potom.“

    Kiska si navyše uvedomuje, že jeho oznámenie, že chce ďalej pomáhať politickému životu, vyvolalo veľa špekulácií. „Niektorí politici moje vyhlásenie využívajú na to, aby zakryli svoje vlastné zlyhania. Nechcem, aby ľudia začali pochybovať o tom, čo sa vlastne deje. Kedy a čo oznámim, sa ešte bude upresňovať. Už neurobím tú chybu, aby som sa nechal zatiahnuť do podobnej debaty, a neposkytnem na to zámienku ani jedným slovom. Mám pred sebou osem mesiacov, počas ktorých je prioritou výkon úradu. Je v tom veľa viditeľnej aj menej viditeľnej práce, ktorú chcem vykonávať čo najlepšie. Ctím prezidentský sľub a záväzky voči občanom,“ doplnil.

    Kritika voči Junckerovi, Tajanimu, ale aj Tuskovi

    V rozhovore sa dotkol aj Európskej únie, ktorá je podľa neho fantastickým projektom, čo však zabúdame zdôrazňovať. „Keby som ako prezident päť alebo desať rokov ustavične opakoval, že je Európska únia zlý projekt namierený proti nám, dôvera obyvateľov bude logicky klesať, lebo si povedia, že na tom niečo musí byť, keď im to hovorí ich najvyšší politický predstaviteľ. Keby politici hovorili o tom, že je EÚ úžasný projekt, vďaka ktorému sa tu prostredníctvom investícií vytvorili státisíce pracovných miest, potom to ovplyvní aj vnímanie občanov. Vrcholní politici majú zodpovednosť za to, čo hovoria, aké slová používajú a aké to má potom dôsledky na celú krajinu,“ uviedol prezident s tým, že Európska únia nie je problém, ale riešenie.

    Zároveň skritizoval aj predstaviteľov Únie. „Vyčítam vrcholným predstaviteľom EÚ, že nefungujú ako jej advokáti. Ja som nevidel ani Tuska, ani Tajaniho, ani Junckera, aby jazdili po Európe a obhajovali tento projekt. Čo sa potom odráža na domácej pôde, kde politici odporom k Bruselu zbierajú politické body,“ uzavrel.

    - Reklama -