Alah vyháňa Ježiša. V Taliansku plánujú premenu kostola na mešitu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR – Milan Kapusta)

    Predmetom politických sporov sa neočakávane stala bývalá kapucínska kaplnka v severotalianskom meste Bergamo, ktorá bola pôvodne súčasťou zaniknutého nemocničného komplexu. 

    Nepoužívaný kostol dala do dražby regionálna vláda Lombardska, vedená pravicovo-populistickou stranou Liga Severu. Tam ju vo štvrtok za približne 450.000 eur kúpilo lokálne Združenie moslimov Bergama. 

    “Alah vyháňa Ježiša” komentovali túto udalosť pravicovo orientované bulvárne noviny Libero. Zverejnili tiež komentár, v ktorom sa v tejto súvislosti písalo o “svätokrádeži” a “historickej porážke” talianskeho ľudu. 

    Pôvodne sa očakávalo, že bergamský kostol kúpi miestna rumunská pravoslávna komunita, ktorá ho v predchádzajúcich rokoch využívala. Moslimovia však na dražbe napokon ponúkli viac. 

    Stredoľavý starosta Bergama Giorgio Gori výsledok aukcie komentoval slovami, že ide o “senzačný vlastný gól” do siete Ligy Severu, ktorej líder Matteo Salvini vystupuje proti migrácii a moslimom. Podľa Goriho je zakúpenie kostola moslimami dôsledkom prísnej regionálnej legislatívy, ktorá prakticky znemožňuje otvorenie nových nekatolíckych bohoslužobných objektov.  

    Regionálni predstavitelia Ligy Severu v Bergame avizovali, že sa pokúsia aukciu anulovať. Argumentujú, že kostol predstavuje súčasť chráneného kultúrneho dedičstva. 

     

    - Reklama -