Pretrvávajú obrovské problémy s korupciou v tejto krajine. Jourová má obavy z rumunského predsedníctva v Rade Európskej únie

    0
    Věra Jourová (Autor: TASR)

    Bukurešť od 1. januára 2019 preberie od Rakúska na šesť mesiacov rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ. Stane sa tak v situácii, keď je rumunský justičný systém predmetom pokračujúceho monitoringu Bruselu kvôli rozšírenej korupcii. 

    “Nezávislosť rumunského súdnictva a jeho schopnosť efektívne bojovať proti korupcii majú pre nás prvoradý význam,” uviedla komisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a otázky rovnosti pohlaví Věra Jourová. 

    Zdôraznila, že predsedníctvo EÚ je veľmi náročnou úlohou. Situácia v rumunskom súdnictve a orgánoch prokuratúry je v tomto smere “faktorom, ktorý komplikuje situáciu, čo vo mne vyvoláva obavy”, konštatovala eurokomisárka.  

    Podľa agentúry AP je neobvyklé, aby predstavitelia EÚ verejne vyjadrovali pochybnosti týkajúce sa budúcej predsedníckej krajiny.

    Európska komisia v novembri predstaví novú správu mechanizmu kontroly a overovania, ktorý bol zavedený po vstupe Bulharska a Rumunska do EÚ so zámerom sledovať vývoj v oblasti boja proti korupcii v oboch krajinách. 

    Súčasná rumunská vláda podnikla v posledných rokoch kroky, ktoré majú podľa kritikov oslabiť protikorupčné aktivity v štátnej správe a rozšíriť politický vplyv justičných orgánoch. Podnietila tým masové protesty obyvateľstva i kritiku zo strany EÚ a USA. Vláda v Bukurešti sa bráni tvrdením, že predstavitelia justície pri stíhaní korupcie prekračovali svoje právomoci. 

    Vlani sa v Rumunsku vyšetroval rekordný počet prípadov korupcie, pričom pred súd bolo postavených približne tisíc úradníkov.

     

     

    - Reklama -