Víťazom prezidentských volieb v Írskej republike sa po hladkom víťazstve stal Higgins

    0
    Britský premiér David Cameron írsky prezident Michael D. Higgins (Autor: TASR)

    Na druhom mieste skončil so ziskom 23,1 percenta podnikateľ Peter Casey, zatiaľ čo žiadny zo zvyšných štyroch kandidátov nedostal viac než desať percent hlasov. Hlasovanie o novom prezidentovi sa uskutočnilo v piatok.

    Higgins je prvým írskym prezidentom za uplynulých 50 rokov, ktorý sa uchádzal o znovuzvolenie. Funkčné obdobie írskeho prezidenta je sedem rokov a je obnoviteľné jeden raz. Ide však o prevažne reprezentatívny úrad.

    “Ľudia si vybrali, ako má byť Írsko vnímané doma i vo svete. Chcú sa podeliť o nádej a nie o využívanie rozdeľovania a strachu,” uviedol podľa spravodajskej stanice Sky News Higgins, ktorý je tiež básnikom a esejistom.

    Voliči zároveň rozhodovali aj o tom, či má byť z írskej ústavy vypustená zmienka o “rúhaní sa”. Z exit pollov však vyplýva, že jednoznačná časť voličov sa vyslovila kladne. Sčítavanie hlasov referenda sa začalo iba večer.

    Poslednú osobu stíhali v Írsku za rúhanie v roku 1855, keď bol celý ostrov pod nadvládou Britov. Odstránenie tejto kontroverznej zmienky z ústavy podporili všetky hlavné politické strany a kresťanské cirkvi v krajine.

     

    - Reklama -