Novým prezidentom Brazílie bude pravicový politik Bolsonaro

    0
    Jair Bolsonaro (Autor: TASR)

    Zvolenie Bolsonara, ktorý je po oboch rodičoch talianskeho pôvodu, zrejme povedie k radikálnej zmene politiky v Brazílii. Bývalý výsadkár chce totiž uľahčiť prístup k zbraniam, obsadiť kľúčové ministerstvá vojakmi a naznačil aj možné odstúpenie Brazílie od parížskej klimatickej dohody, uviedla agentúra DPA.

    Krátko po oznámení predbežných výsledkov Bolsonaro v prejave povedal, že bude brániť “ústavu, demokraciu a slobodu”. “Toto nie je sľub strany, ani slovo človeka, ale prísaha pred Bohom,” vyhlásil.

    Bolsonara, prezývaného za jeho názory aj brazílskym Trumpom, bodol v septembri na predvolebnom zhromaždení útočník nožom do brucha a následne bol niekoľko týždňov v nemocnici. Kampaň viedol aj z nemocničnej postele prostredníctvom sociálnych sietí.

    Bolsonaro je známy hanlivými výrokmi na adresu žien, černochov a gejov. Jednej poslankyni raz povedal, že nestojí za to, aby bola znásilnená, pretože je “veľmi škaredá”. Vyjadruje sa tiež nostalgicky o vojenskej diktatúre v Brazílii z rokov 1964-85.

    Väčšine Brazílčanov sú takéto postoje očividne vedľajšie a chcú zmenu vo vysokej politike prerastenej korupciou, ktorá dostala do väzenia aj exprezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu.

    Brazílčanov trápi aj neprestajné násilie (vlani bolo v krajine zavraždených vyše 63.000 ľudí) a Bolsonaro sľubuje jednoduché riešenia. Okrem iného chce znížiť vek pre trestnú zodpovednosť z terajších 18 rokov a povzbudiť políciu k ráznejšiemu postupu proti zločincom.

    Bolsonaro začínal v politike na radnici Ria de Janeiro v roku 1988, od roku 1991 je poslancom federálneho parlamentu. Vystriedal takmer desať politických strán. Tento rok vstúpil do Sociálno-liberálnej strany (PSL), ktorej je aj predsedom. 

     

     

    - Reklama -