CDU a SPD utrpeli v Hesensku debakel, Alternatíva pre Nemecko zaznamenala veľký úspech, je vo všetkých 16 parlamentoch

    0
    Vystúpenie niekdajšieho nemeckého spolkového kancelára Gerharda Schrödera na zjazde sociálnych demokratov. (Autor: SITA)

    Hoci Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej voľby vyhrala, pripísala si na svoje konto najhorší výsledok od roku 1966. Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) dosiahla dokonca najhorší výsledok v dejinách. 

    Výrazne si polepšili zelení, ani to však zrejme nebude stačiť na pokračovanie doterajšej koalície s CDU. 

    Veľký úspech zaznamenala pravicovo-populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá sa prvýkrát dostala do krajinského snemu vo Wiesbadene a zároveň je zastúpená v parlamentoch všetkých 16 nemeckých spolkových krajín.

    V novom hesenskom parlamente, v ktorom bude vďaka takzvaným prevísajúcim a vyrovnávajúcim mandátom sedieť 137 namiesto doterajších 110 poslancov, zostávajú aj liberáli z FDP a strana Ľavica. Zároveň v ňom bude prvýkrát zastúpených šesť politických strán.

    Podľa konečného výsledku získala CDU, ktorá je v Hesensku pri moci od roku 1999, 27 percent hlasov a 40 mandátov (2013: 38,3 percenta) – horšie na tom bola len pred 52 rokmi (26,4 percenta). SPD sa prepadla na 19,5 percenta (2013: 30,7) a má tak zhodné preferencie so zelenými, ktorí pred piatimi rokmi získali 11,1 percenta hlasov. SPD i zelení majú v novom parlamente po 29 poslancov.

    Zisk 13,1 percenta hlasov a 19 mandátov (2013: 4,1) katapultoval AfD na druhý pokus do hesenského parlamentu. FDP dostala 7,5 percenta (2013: 5,0) a Ľavica 6,3 percenta  hlasov (2013: 5,2), čo im zabezpečilo 11, resp. deväť mandátov.

    Za takéhoto stavu chýba doterajšej čierno-zelenej koalícii jeden hlas k väčšine v krajinskom parlamente. Alternatívami môžu byť veľká koalícia alebo tzv. jamajská koalícia CDU-zelení-FDP.

    Hesenský premiér Volker Bouffier (CDU) považuje výsledok volieb napriek stratám za úspech. Strana podľa neho splnila oba ciele – voľby vyhrala a bez nej nie je možné zostaviť vládu. Bouffier poukázal aj na to, že CDU v Hesensku je na tom oveľa lepšie ako na spolkovej úrovni. V televízii ARD konštatoval, že CDU bude rokovať o koalícii so všetkými stranami okrem Ľavice a AfD.

    Aj predseda AfD Jörg Meuthen odmietol spoluprácu s CDU v Hesensku. “Budeme robiť to, čo už robíme v ostatných krajinských parlamentoch a v Spolkovom sneme, a síce dobrú a konštruktívnu opozíciu,” povedal Meuthen.

    Prepad CDU a SPD nielen v Hesensku, ale pred dvoma týždňami i v Bavorsku, by mohli ovplyvniť aj veľkú koalíciu v Berlíne, familiárne nazývanú GroKo. Práve jej spory napríklad v oblasti migračnej politiky mali dopad aj na predvolebnú kampaň v Hesensku. Preto nie je vylúčené, že v CDU zosilnejú hlasy volajúce po tom, aby Merkelová nebola súčasne šéfkou strany i kancelárkou. V SPD môžu zasa prevážiť hlasy kritikov žiadajúcich odchod z koalície s CDU. 

    Na budúci víkend budú špičky CDU a SPD rokovať o výsledkoch volieb v Bavorsku a Hesensku. Vedenie SPD sa bude už v pondelok zaoberať návrhom svojej šéfky Andrey Nahlesovej na vypracovanie zoznamu kritérií, ktoré majú zlepšiť fungovanie veľkej koalície a určiť, kedy je pre sociálnych demokratov prekročená červená čiara.

     

    - Reklama -