Berme si príklad z Poľska a Maďarska, zaznelo na konferencii o náboženskej slobode

    0
    Predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski (uprostred), poľský premiér Mateusz Morawiecki (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Okrem Figeľa vystúpili na konferencii, organizovanej Inštitútom pre prácu, vzdelávanie a rodinu (WEFI), aj europoslanci Anna Záborská a Branislav Škripek, ministerka poľskej vlády Beata Kempa a taktiež aj poslanci slovenského, rakúskeho a českého parlamentu.

    Zhodli sa v názore, že Európa by sa mala viac zasadiť za dodržiavanie slobody vierovyznania, najmä na Blízkom východe. Poukázali pritom na situáciu v Iraku a Sýrii, kde sú kresťania najviac prenasledovanou náboženskou skupinou, pričom v Iraku ich z 1,2 milióna ostalo iba 200.000, v Sýrii z rovnakého počtu ostáva v krajine necelého pol milióna. 

    “Nemôžeme dovoliť, aby sa vieru podarilo vytlačiť do podzemia, ako kresťanskí politici sa proti tomu musíme postaviť,” povedala europoslankyňa Záborská. V tejto súvislosti sa na konferencii spomínal príklad Maďarska a Poľska, ktoré v posledných rokoch začali s praktickou pomocou prenasledovaným – pomáhajú obnoviť zničené domy, stavať nemocnice, školy a vytvárať pracovné príležitosti. Cieľom týchto aktivít je, aby obyvatelia Iraku či Sýrie mohli obnoviť svoju krajiny a neodchádzali do Európy. Možnosť pripojiť sa k takejto spolupráci majú aj ďalšie krajiny V4 a strednej Európy, rezonovalo na konferencii.

    - Reklama -