Mohamed bol pedofil, padlo. A teraz rozhodla európska inštitúcia. Tu je výsledok

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: archív)

    Ide o rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva z 25. októbra 2018, a to vo veci E. S. vs Rakúsko. „K výroku, v ktorom súd potvrdil trest pokuty 480 eur za výrok, že prorok Mohamed bol pedofil, sa vyjadrovali nielen Európania, ale aj mnoho slobodomyseľných ľudí z oblastí, kde je rozšírený islam. Na twitterovom účte súdu potom hlásili svoje pocity: sklamanie zo slobodného Západu, ku ktorému sa upínajú ich nádeje, ale aj konštatovanie, že za týchto okolností si Západ zaslúži byť islamizovaný,“ opisuje Irena Válová.

    A ako sa celý príbeh odohral? Rakúšanka E. S. narodená v roku 1971 viedla niekoľko seminárov o islame, ktorých sa v roku 2009 zúčastnil aj novinár pracujúci pre rakúsky týždenník. Ten potom podal podnet na vyšetrovanie mladej Rakúšanky. Mala sa dopustiť rúhania tým, že hovorila o prorokovi Mohamedovi nie ako o osobe hodnej uctievania, ale ako o pedofilovi.

    „Päťdesiatšesťročný a šesťročná? Ako inak to chcete nazvať, keď nie pedofília?“ znie fragment z jej príhovoru, ktorý uznali za trestný čin. Súd okrem iného vo výrokoch E. S. našiel posolstvo, že Mohamed mal pedofilné sklony, a zároveň skonštatoval, že obsahom výrokov mladej ženy neboli fakty, ale hodnotové súdy.

    „Pani E. S. v Rakúsku neuspela ani s odvolaním na najvyššom súde, ktorý naopak k predošlým výrokom pridal informáciu, že došlo k obvineniu Mohameda bez dôkazov, neexistujú žiadne spoľahlivé pramene pre tvrdenie pani E. S. a naopak, Mohamedova prvá žena bola o pätnásť rokov staršia ako on. Ďalej súd zdôraznil, že kritika náboženstva je zákonná, ale nesmie dôjsť k prekročeniu hraníc urážkami uctievanej osoby. Najvyšší rakúsky súd v závere konštatoval, že pani E. S. nijako neprispela k verejnej debate o detských manželstvách, ako sa hájila, ale len ohovárala s cieľom uraziť Mohameda,“ pokračuje Válová a všíma si aj to, ako sa E. S. obrátila na Európsky súd pre ľudské práva.

    „Súd v tomto prípade došiel k záveru, že domáce súdy komplexne posúdili širší kontext výrokov a starostlivo vyvážili jej právo na slobodu slova a prejavu s právom iných na ochranu náboženského presvedčenia v rakúskej spoločnosti, uviedol v závere Európsky súd pre ľudské práva, keď konštatoval, že Rakúsko sa za uvedených okolností nedopustilo trestným stíhaním rúhania proti prorokovi Mohamedovi porušenia Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd,“ dodala Válová.

    Pôvodný text nájdete na webe Česká justice.

    - Reklama -