Babiš je za odstúpenie Českej republiky od migračného paktu Organizácie Spojených národov

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Predseda vlády ČR o tom hovoril vo štvrtok na pôde českej Poslaneckej snemovne v rámci interpelácií v reakcii na podnet poslankyne Zuzany Majerovej Záhradníkovej z opozičnej Občianskej demokratickej strany (ODS).

    Podľa vlastných slov sa mu dokument nepáči, pretože stiera rozdiely medzi legálnou a nelegálnou migráciou, chce o ňom preto diskutovať s koaličným partnerom.

    Vyplýva to z informácií internetového servera iDNES.cz.

    Babiš pripomenul, že od dokumentu odstúpili USA, Maďarsko i Rakúsko a že sa o ňom diskutuje aj v Poľsku.

    Pakt o migrácii, na ktorom sa v júli dohodlo 193 členských krajín OSN, by sa oficiálne mal prijať na ministerskej konferencii, ktorej dejiskom bude v dňoch 10.-11. decembra 2018 marocké mesto Marrákeš. Jeho cieľom je podpora bezpečnej a legálnej migrácie a zníženie počtu prípadov pašovania a obchodovania s ľuďmi.

    Ministerstvo zahraničných vecí ČR doteraz argumentovalo, že text dokumentu nie je právne záväzný a jednotlivé krajiny sa k nemu vyjadria až na decembrovej konferencii. Premiér Babiš s tým však nesúhlasí a bude o tom chcieť presvedčiť tak nového šéfa českej diplomacie Tomáša Petříčka, ako aj predsedu Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD), ministra vnútra Jana Hamáčka.

     

    - Reklama -