Rusko uvalilo sankcie na ukrajinských politikov

    0
    Ruská vlajka (Autor: Facebook, Russian Flag)

    Sankčný zoznam podpísal ruský premiér Dmitrij Medvedev. Sú na ňom i bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, ktorá patrí aj medzi favoritov budúcoročných prezidentských volieb, minister vnútra Arsen Avakov, minister obrany Stepan Poltorak, predseda parlamentu Andrij Parubij a niekoľko spoločností z chemického a banského priemyslu.

    Podľa Moskvy sú sankcie spojené s “nie príliš priateľským konaním” Ukrajiny smerom k ruským občanom a právnickým osobám. Na základe dekrétu, ktorý 22. októbra podpísal ruský prezident Vladimir Putin, môžu byť sankcie zrušené, ak Ukrajina odvolá všetky reštrikcie voči Rusku, ktoré – podobne ako EÚ a USA – zaviedla v súvislosti s anexiou Krymu a konfliktom v Donbase.

    Ukrajinský politológ Volodymyr Fesenko povedal, že pre mnohých postihnutých je zahrnutie na sankčnom zozname vyjadrením cti. Tymošenková na Facebooku napísala, že sankcie voči jej osobe ju neznepokojujú, keďže v Rusku nie je podnikateľsky aktívna.

    Vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sú napäté od pripojenia polostrova Krym k Rusku v roku 2014. Moskvu obviňujú z podnecovania konfliktu na východe Ukrajiny, ktorý si už vyžiadal životy približne 10.000 ľudí.

    Kyjev už prijal opatrenia, ktoré obmedzia spoluprácu s ruskými spoločnosťami, a minulý rok zablokoval prístup k ruským sociálnym sieťam a aj k internetovému vyhľadávaču Yandex.ru. Spojené štáty americké a Európska únia na Rusko uvalili niekoľko sérií sankcií.

     

    - Reklama -