Babiš natvrdo: Sme šiestou najbezpečnejšou krajinou. Ženy a dievčatá môžu chodiť v noci domov bez problémov. Pakt OSN o migrácii odmietneme

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Predseda vlády Andrej Babiš sa postavil proti OSN a na pôde českej Poslaneckej snemovne navrhol odmietnuť Globálny pakt o migrácii. Prečo?

    „Nemôžeme deklarovať nejaké všeobecné právo presťahovať sa do inej krajiny napríklad pre klímu alebo chudobu. Chceme pomáhať, ale migrácia nemôže byť ľudským právom. To je nezlučiteľné s našou migračnou politikou, ohrozuje to našu suverenitu a stiera to rozdiely medzi legálnou a nelegálnou migráciou. Preto som proti tomuto paktu,“ vysvetlil Babiš.

    „To je neprijateľné, pretože potom by sa do Európy pokojne mohla nasťahovať miliarda ľudí. Pakt síce ľuďom dáva všeobecné právo na migráciu, ale už nerieši, či potom migranti budú mať u nás právo pracovať, chodiť do školy alebo poberať sociálne dávky. Takže zatiaľ čo sa teda OSN domnieva, že by sa migrácia mala podporovať, my ju chceme zastaviť. Sme suverénna krajina a o tom, kto u nás bude a nebude žiť, si budeme rozhodovať sami a nie nejaké pakty alebo kvóty. A tento globálny pakt k tomu v rôznych nuansách smeruje a nápadne pripomína rôzne nezmyselné migračné plány EÚ,“ pokračoval.

    Babiš je odhodlaný o svojom názore presvedčiť aj koaličných sociálnych demokratov a v polovici novembra pakt za Česko odmietnuť. Krajina hodlá proti migrácii a proti pašerákom ľudí bojovať za pomoci existujúcich legislatívnych prostriedkov. Pakt o migrácii považuje český premiér za nadbytočný. Česko je podľa Babiša krajinou bez migrantov a predseda vlády chce, aby to tak zostalo.

    Okrem toho pakt o migrácii už dnes odmietajú Spojené štáty a Maďarsko a Babiš verí, že klub týchto krajín sa bude postupne rozrastať. Teraz sa o členstvo hlási aj Rakúsko a o odmietnutí paktu uvažujú aj Poľsko a Dánsko. Česko by teda bolo už šiestou krajinou. Ale prečo pakt spolu s Českou republikou neodmietajú aj Slováci, keď sú si s Čechmi podľa vyjadrenia politikov oboch národov takí blízki? Babiš si myslí, že v tom hrá rolu fakt, že slovenský minister zahraničia spolupracoval na tvorbe paktu, takže ho nehodnotí nezávisle. Česko vraj takýmto „konfliktom záujmov“ ovplyvnené nie je.

    „Sme šiesta najbezpečnejšia krajina na svete, to je obrovská hodnota. V Prahe môžu ženy a dievčatá v noci chodiť domov bez problémov. To je vo väčšine európskych metropol s výnimkou krajín V4 dnes už vylúčené,“ poznamenal český premiér.

    Ak chce OSN skutočne niečo urobiť, mala by viesť diskusiu o znížení výdavkov na zbrojenie. Keby sa podarilo len zlomok týchto peňazí použiť na boj s chudobou, stovky miliónov ľudí v Afrike aj v Ázii by mohli zostať vo svojich domovoch a nemuseli by migrovať. To isté si Babiš myslí aj o ľuďoch v Sýrii. V krajine sa už na väčšine územia nebojuje a Babiš sa domnieva, že stojí za to napomôcť jej obnove. Stavať tam školy, cesty, nemocnice a podobne.

    Rovnako sa dá podľa jeho názoru pomôcť Grécku, na ktorého území dnes žijú tisíce utečencov a migrantov. Grécku môže Česko pomôcť materiálne. Premiér Babiš však naďalej odmieta prijať na českom území 50 detských vojnových sirôt zo Sýrie.

    Celý rozhovor nájdete na webe Novinky.cz.

    - Reklama -