Opozícia reaguje na Bašternáka: Mal by zhniť v base. Pľuvanec do tváre ľudí. Fico by sa mal okamžite vysťahovať. Zobral od neho tristotisícový úplatok

    0
    Ladislav Bašternák a jeho obhajca (Autor: TASR)

    Bašternák sa previnil uplatnením neoprávnenej vratky DPH voči svojej spoločnosti BL 202 v sume takmer dva milióny eur. Rozsudok si vypočul v stredu na Okresnom súde Bratislava II po tom, ako svoju vinu priznal a skutok oľutoval. Bašternák zároveň dostal zákaz päť rokov podnikať.

    Obhajca Ladislava Bašternáka Peter Filip sa však na mieste voči rozsudku odvolal, prokurátor si zobral čas na rozmyslenie. Sadzba za zločin neodvedenia dane a poistného je sedem až 12 rokov. Súd však v prípade Bašternáka zohľadnil poľahčujúce okolnosti ako čistý register trestov, priznanie sa ku skutku, jeho oľutovanie a uhradenie škody.

    Podnikateľ sa však pred médiami vyjadrovať nechcel. „Môžete mu klásť otázky, nedostanete odpovede. Nie sme na tlačovej konferencii, aj keď to tak vyzerá. A nie je to príjemné,” povedal novinárom Filip. Viac sa dočítate TU.

    SaS ukazuje prstom na Kaliňáka aj Fica

    Najsilnejšia opozičná strana SaS reagovala po vynesení rozsudku s tým, že je pre nich zadosťučinenie a zároveň povzbudenie, že vyvíjať sústavný tlak na orgány činné v trestnom konaní, burcovať verejnú mienku za spravodlivosť má význam.

    „Bašternákovo priznanie usvedčuje vtedajšie vedenie finančnej správy, že konalo v prospech jeho záujmov a v rozpore s verejným záujmom. Usvedčuje bývalého ministra vnútra Kaliňáka, že vynaložil extrémne veľké úsilie, aby tohto daňového podvodníka zachránil pred spravodlivosťou. Nie je to však len on, kto by mal odísť navždy z politiky. Je to v prvom rade Robert Fico, ktorý sa usalašil v Bašternákovom luxusnom byte, akoby bol jeho. Bašternákovo priznanie je ďalšou obrovskou dierou do dôveryhodnosti Smeru-SD.  Čudujeme sa Mostu-Híd, čo ešte v tejto vládnej zostave robí,“ uviedla vo svojom stanovisku strana.

    Sulík: Fico by sa mal okamžite vysťahovať

    Samotný predseda SaS vo videu na sociálnej sieti Facebook pripomenul poslednú televíznu diskusiu s Robertom Ficom na RTVS. Zároveň bývalému premiérovi adresoval výzvu. „V minulosti, je to už takmer dva roky dozadu, vo februári 2017 sa Robert Fico vyjadril, že ak voči Bašternákovi bude vznesené obvinenie, tak by sa mal vysťahovať. Dnes bol pán Bašternák odsúdený a ak si to pán Fico nevšimol, tak dnes je ten deň, keď by mal opustiť byt odsúdeného daňového podvodníka. Vyzývam ho preto, aby sa z tohto bytu okamžite vysťahoval,“ povedal Sulík.

    „Malý čriepok“

    Podľa poslanca Jozefa Rajtára je odsúdenie Bašternáka „len malý čriepok z toho všetkého, čo Ladislav B. a s ním spriaznené osoby napáchali“. Rajtár ďalej ozrejmil, že v rámci kauzy Five Star Residence mal Ladislav B. urobiť oveľa viac prevodov celkovo za 48 miliónov s neoprávnenou vratkou takmer osem miliónov eur. „To bude treba celé došetriť,” avizoval a doplnil, že v tomto prípade podával trestné oznámenie koncom minulého roka. V kauze Bonaparte mal tak štát prísť o desiatky miliónov eur.

    Matovič: Fico zobral od daňového podvodníka 300-tisíc eur úplatok

    Podobnú výzvu, aby sa Robert Fico vysťahoval z Bonaparte, adresovala aj strana OĽaNO. Veronika Remišová si navyše myslí, že aj keď bol vynesený rozsudok, nebolo učinené spravodlivosti zadosť. „Vidíme, že pán Bašternák mal dosť času na to, aby mohol svoj majetok prepísať na manželku a ani ostatný majetok mu nebol zaistený ani zhabaný. Ak obyčajný človek zabudne niečo zaplatiť, tak mu okamžite klope na dvere exekútor a má zablokované účty,“ zdôraznila poslankyňa s tým, že je neakceptovateľné, že Fico stále býva v Bonaparte.

    Igor Matovič zároveň pripomenul, že nikto nevie, ako bol v skutočnosti Ficov byt v spomínanom komplexe vyplatený. „Nikto ani nevie, či je pravda, že je v tomto byte za jeden a pol milióna eur nábytok od talianskej dizajnérskej firmy. Pravdou však je, že Fico ako dlhoročný premiér chránil svojho kamaráta Ladislava Bašternáka. Naznačuje to, že od neho bral nejaké výhody, pretože cena, za ktorú u neho býva, je o 4 800 eur mesačne nižšia, ako je trhová cena. Inými slovami, Robert Fico dlhé roky ročne berie úplatok 50-tisíc eur od Ladislava Bašternáka. Bývalý premiér teda zobral od daňového podvodníka za šesť rokov 300-tisíc eur úplatok vo forme zníženého nájmu.“

    Bašternákovi patrí ťažká basa. Pľuvanec do tváre ľudí

    Podľa lídra Obyčajných ľudí by mal Fico dodržať svoj sľub a vysťahovať sa. „Stačil by mu akýkoľvek bytík, možno garsónka v Petržalke. Hlavne by nemal robiť hanbu poctivým platiteľom daní. Čiže, pán Fico, nebuďte zbabelec, buď sa priznajte, že je to váš byt, alebo sa odsťahujte. Bývať v byte dnes už odsúdeného daňového podvodníka je čistokrvná hanba a pľuvanec do tváre ľudí,“ dodal.

    Matovič zároveň vyzval prokuratúru a súdy, aby podali odvolanie. „Mali by chcieť, aby Bašternák zhnil v base. Dnešný rozsudok znamená, že Bašternák môže byť za tri roky vonku a potom si bude užívať zvyšných ukraduntých 14 miliónov eur, ktoré si vypýtal ako nadmerné odpočty DPH. Patrí mu ťažká basa, aby si všetci ľudia, ktorí takýmto spôsobom podvádzajú štát, uvedomili, že im to nemôže prejsť len tak. Je to klasický podvodník, ktorý začal s umývaním áut. Myslia si však, že nám zalepia oči. Toto ale nie je spravodlivý rozsudok,“ uzavrel líder OĽaNO.

    Poslanci v tejto súvislosti smerujú výzvu aj na premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). „Vyzývame Petra Pellegriniho, aby okamžite urobil poriadok s poslancom Ficom a aby prestal poškodzovať národné záujmy Slovenska a obraz Slovenska doma i v zahraničí,” povedala Remišová.

    Igor Matovič dodal, že ak Fico neoznámi jednoznačný termín, dokedy sa z bytu odsťahuje, naplánujú na 17. novembra protest pred bytovým komplexom Bonaparte.

    - Reklama -