VIDEO „Ste nepriatelia ľudu! Hanbite sa. Sadnite si. A vás tiež nemám rád.“ Donald Trump zahriakol „váženého“ novinára

    0
    Donald Trump sleduje, ako stážistka berie Jimovi Acostovi mikrofón (Autor: TASR)

    Reportér CNN Jim Acosta sa Trumpa pýtal na karavánu migrantov, ktorí mieria do USA, a či nedémonizuje migrantov. „Už je to tu,“ povzdychol si Trump v polovici otázky. Jim Acosta chcel vedieť, prečo karavánu označil za inváziu, keď ide o skupinu ľudí zo Strednej Ameriky. „Ďakujem, že ste mi to vysvetlili,“ okomentoval Trump ironicky. „Pretože ju považujem za inváziu, máme rozdielne názory,“ odpovedal potom Trump. Že by démonizoval migrantov, odmietol a dodal, že majú prísť, ale legálne, že musia prejsť týmto procesom. Dodal, že ľudí potrebujú, vzhľadom na to, že do USA prichádzajú ďalšie firmy. Reportér mu pripomenul reklamu, v ktorej migranti liezli cez ploty a múry. Trump vyhlásil, že sa to naozaj stalo. „Neboli to herci,“ zopakoval dvakrát Trump. „Myslíte si, že to boli herci, ja si to nemyslím, neprišli z Hollywoodu,“ dodal ešte s tým, že sa spomínané preliezanie odohralo pred pár dňami. Reportér potom namietol, že sú stovky a stovky míľ ďaleko. Trump chcel zrejme tému ukončiť, takže reportérovi povedal: „Úprimne, myslím, že by ste ma mali nechať riadiť krajinu, vy riaďte CNN, a keby ste to robili lepšie, tak by bola lepšia aj vaša sledovanosť.“

    Keď sa reportér chcel opýtať ďalšiu otázku, Trump vyhlásil, že to už stačilo, a chcel dať slovo ďalšiemu novinárovi. Reportér však odmietal pustiť mikrofón, zatiaľ čo mu Trump opakoval, že to od neho už stačilo. Tu sa tvrdenia rozchádzajú, Biely dom tvrdí, že sa s asistentkou, ktorá mala mikrofón poslať ďalej, strkali, CNN tvrdí, že Acosta mikrofón len držal a asistentky sa ani nedotkol. Do mikrofónu sa ešte stačil spýtať, či sa Trump obáva vyšetrovania v spojitosti s Ruskom. Trump odpovedal úsečne, že ho to neznepokojuje, pretože je to hoax – teda vymyslená kauza. „Dosť, položte ten mikrofón,“ napomenul reportéra, ktorý sa už s Trumpom zhováral dve minúty. Reportér sa ešte snažil opýtať na obvinenie, ale Trump odstúpil od mikrofónu.

    „CNN by sa mala hanbiť, že vás zamestnáva,“ udrel potom na Jima Acostu. „Ste neslušný, hrozný človek a nemali by ste pre CNN pracovať,“ kritizoval reportéra. Ten sa ešte ozval, na čo mu Trump zopakoval, že je neslušný, a pridal tiež obvinenie, že sa správa hrozne k hovorkyni Bieleho domu, Sarah Huckebeeovej-Sandersovej a aj k ostatným ľuďom, čo by robiť nemal. Trump potom dal slovo ďalšiemu reportérovi, ktorý Acostu na úvod hájil, že je dôkladný reportér. „No, váš fanúšik tiež nie som,“ odpovedal Trump reportérovi CNBC.

    Acosta sa ešte postavil a pýtal sa ďalej. „Sadnite si, prosím,“ povedal mu Trump. Otázku nebolo dobre počuť, ale zrejme smerovala na Trumpove útoky na tlač, pretože odpovedal: „Keď šírite falošné správy (fake news), čo CNN robí často, tak ste nepriateľ ľudu.“ Tým sa incident s Jimom Acostom na konferencii skončil.

    Lenže celá vec mala dohru. Jimovi Acostovi zhabali pri jeho ďalšej návšteve povolenie na vstup do Bieleho domu. Sarah Huckabeeová-Sandersová vydala vyhlásenie k odobratiu povolenia na vstup, v ktorom uvádza: „Prezident Trump verí v slobodu médií a víta ťažké otázky. Ale nebude tolerovať, aby reportér položil ruku na asistentku, ktorá len robí svoju prácu. To je neprijateľné. Je tiež nezdvorilé nenechať ostatných kolegov klásť svoje otázky. Prezident Trump poskytol médiám viac priestoru ako ktorýkoľvek iný prezident v histórii USA. Navzdory tvrdeniu CNN na to niet väčšieho dôkazu než táto konferencia. Len oni útočia na prezidenta, že nepodporuje slobodu tlače, keď odpovedal na 68 otázok od 35 rôznych reportérov v priebehu jednej a pol hodiny – vrátane niekoľkých od spomínaného reportéra. Že je CNN na svojho reportéra za jeho správanie pyšná, je odporné. Je to ukážka toho, že si nevážia nikoho, ani mladé ženy, ktoré u nás pracujú.“ A dodala, že povolenie na vstup Acostovi odobrali až do odvolania.

    CNN sa proti opatreniu ohradila a citovala ďalších amerických novinárov, ktorí argumentovali, že prezident by si nemal vyberať, od koho bude dostávať otázky. Samotná CNN vo vyhlásení uviedla: „Prezidentove útoky na slobodné médiá zašli príliš ďaleko. Nie sú len nebezpečné, sú aj neamerické. Hoci dal prezident Trump najavo, že slobodné médiá nerešpektuje, má ústavnú povinnosť ich chrániť. Slobodné médiá sú kľúčové pre demokraciu a stojíme za Jimom Acostom a jeho kolegami všade.“

    Celý záznam konferencie:

    Celý článok CNN si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: kas

    - Reklama -