Baránek na margo basy Bašternáka: Pozícia Fica v Smere sa oslabuje. V samotnej strane má opozíciu. Mal by sa presťahovať

0
Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook, Slovak Political Watchdog - strážny pes na politikov)

Podnikateľa Ladislava Bašternáka pred pár dňami odsúdili zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. Vo väzbe už pár mesiacov sedí aj Marian Kočner. Ako vnímate, že takéto, kedysi „neohrozené ryby“ sa dostávajú do väzenia? Je za tým aj výmena vlády?

Dôvodov je viac. Jeden z nich je, že pohár trpezlivosti u ľudí pretiekol po dvojnásobnej vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice. A aj, keď sa nepotvrdila talianska stopa a jej prepojenie na úrad vlády, tak na to, aby ľudia vyšli do ulíc, niekedy stačí nesúvisiaca udalosť, keď už je atmosféra v spoločnosti príliš dlho napätá.

Druhá vec je, že prišlo k zmene vlády. Zrejme si teda nová vláda a politici v Smere uvedomili, že takto to už ďalej nepôjde, pretože by mohli byť aj niektorí z nich kriminalizovaní, a že by sa to tiež mohlo negatívne prejaviť vo voľbách. Požiadavka na vyčistenie verejného života od najviditeľnejšej a najarogantnejšej korupcie bola už taká silná, že jej museli vyhovieť.

Samotní vyšetrovatelia a polícia však tiež pochopili, že už nie je ďalej možné zakrývať niektorých aktérov a niektoré korupčné činy. V polícii sú tiež ľudia, ktorí sú nahnevaní na to, čo sa tu deje.

Ide teda o súhrn viacerých okolností, prečo títo podnikatelia spoznali svoj trest.

Kauza Bašternák sa začala v roku 2016 a už predsa vtedy ľudia protestovali pred Bonaparte. Na zmenu to však nestačilo.

Nesmieme zabudnúť, že spomínané protesty boli organizované politicky a organizovali ich politické strany. Nešlo teda o spontánny prejav nespokojnosti občanov. Zároveň protistrana mohla okamžite argumentovať, že ide o politikárčenie.

Vnímanie spoločnosti sa však po vražde Kuciaka zmenilo a z toho dôvodu museli vládni predstavitelia konať. Už sa nedalo ďalej kryť najviditeľnejšiu korupciu, a to konkrétne aj u arogantného Bašternáka. Nemôžeme sa tváriť, že iba on takto konal, ale ostatní to robili oproti nemu omnoho tichšie a menej na očiach verejnosti.

Vtedajší premiér Robert Fico sa k celej kauze Bašternák v roku 2016 staval tak, že „šírením nezmyslov sa niekto snaží rozbiť vládnu koalíciu“. Robert Kaliňák hovoril o „podlom diskreditovaní ministerstva vnútra“. Nakoniec samotný Bašternák priznal, že je vinný a súd ho odsúdil, hoci sa odvolal voči výške trestu. Môžeme to však chápať tak, že pozícia Fica a Kaliňáka sa v Smere oslabuje?

To, čo narozprávajú politici, treba vždy brať s rezervou, pretože rozprávajú účelovo. Netýka sa to len Roberta Fica. Politik ma zázračnú vlastnosť  v danom okamihu vždy vie, čo má povedať, hoci to za tri týždne nemusí byť vôbec pravda.

Je však fakt, že pozícia Fica v Smere sa zrejme skutočne oslabuje. Dokonca v samotnej strane má opozíciu.

Môže to teda viesť k tomu, že podnikatelia za Smerom sa otočia Ficovi chrbtom, pretože bude pre nich výhodnejšie sa ho zbaviť, keďže už sa necítia byť chránení?

Táto možnosť tu už bola, keď sa hovorilo o odchode Fica na ústavný súd. Či to chceli podnikatelia alebo on sám, neviem povedať. Stále má ale šancu uspieť.

Dnes je to jeden z možných scenárov, ako sa bezbolestne vyrovnať s Ficom a ako Smer niekam posunúť. Samozrejme, ide o hypotetické možnosti, keďže musíme počítať aj s politickými prekážkami a s opozíciou. Je to ale možnosť, aby ovca ostala celá a vlk sa nasýtil.

Opozícia po priznaní Bašternákovej viny pripomína slová Roberta Fica, že ak Bašternáka obvinia, tak je pre neho neprijateľné bývať v Bonaparte. Mal by sa podľa vás vysťahovať?

Po priznaní Bašternáka neplatí žiadna prezumpcia neviny, čím sa mení situácia aj pre Fica. Môže argumentovať, že nič nespáchal, ale v tomto smere má smolu, pretože je politik a na politikov sa vzťahujú iné kritéria z morálno-etického pohľadu.

Keď bol Bašternák ešte len podozrievaný, tak som hovoril, že je na zvážení Fica, či sa vysťahuje a že pokiaľ tam ostáva a platí prezumpcia neviny, tak sa voči tomu nedá namietať. Dnes sa ale situácia zmenila. Bašternák je odsúdený a navyše sa priznal. Je teda najvyšší čas, aby sa Fico presťahoval.

Ak sa na celú vec pozrieme z hľadiska preferencií, tak môže to, že je Kočner vo väzení a Bašternák odsúdený, znamenať pre Smer a vládu Petra Pellegriniho plusové body?

Áno. Nepomáha to ale Ficovi, ale skupine okolo Petra Pellegriniho. Pokiaľ príde k nejakým zlomovým situáciám v Smere, tak Pellegrini má pred očami verejnosti spomínané plusové body za to, že za jeho éry sa dostal Kočner s Bašternákom do basy.

S Kočnerom a Bašternákom sa poznali viacerí politici, napríklad aj Boris Kollár, ktorým to však nepoškodzuje až tak. Čím to podľa vás je?

Súvisí to aj s médiami. Viete, keby sme mali byť spravodliví a išli by sme systémom „padni komu padni“, tak by sme sa museli intenzívne zaoberať aj niektorými opozičnými politikmi. Bohužiaľ, fungujeme princípom, že „nepriateľ môjho nepriateľa je môj priateľ“. Pokiaľ teda nebudeme fungovať systémom „padni komu padni“, tak sa v tejto krajine nikdy nič nezmení.

Veríte na základe spomínaných udalostí, že sa tu skutočne niečo pohne dopredu?

To určite nie. Na to, aby sa táto krajina naozaj zmenila a aby sme rozbili tento oligarchicko-korupčný systém, má málo sily aj premiér. Na to potrebujete tím ľudí, ktorí budú na prokuratúre, na súdoch, na polícii. Tiež je potrebná zmena volebného systému či novela niektorých zákonov. Je to proces, ktorý momentálne nie je schopný spraviť jeden človek.

Ak sa dotkneme ešte inej témy, ktorá rezonuje posledné dni na Slovensku, tak je to Globálny pakt OSN o migrácii. Napriek tomu, že ho minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák obhajuje, tvrdo narazil na SNS. Postaví sa Smer radšej za svojho ministra alebo si radšej podrží koalíciu so SNS?

Ide o to, či je Smer pripravený na predčasné voľby alebo nie. SNS by pravdepodobne neprekážali. Ak by niekomu predčasné voľby prekážali, tak sú to jedine nové strany, ktoré chcú vyniknúť.

Samotná obhajoba Globálneho paktu OSN by Smeru vo verejnosti však poškodila. Napriek tomu, že Miroslav Lajčák hovorí, že nás k ničomu nezaväzuje, nie je to celkom pravda, pretože sú tam formulácie ako „zaväzujeme sa“, „musíme“ atď. Treba sa pozrieť aj na to, prečo tento pakt odmietajú niektoré európske krajiny. Žiadnu konštruktívnu diskusiu medzi prívržencami a odporcami paktu som však nezaregistroval, čo je podľa mňa kľúčové.

Ak sa ale Smer bude chcieť držať slov Miroslava Lajčáka, tak im to iba poškodí. Navrch bude mať SNS, čoho sú si oni aj vedomí, pretože verejná mienka určite nechce tento pakt prijať.

Poškodilo by to teda aj samotnému Miroslavovi Lajčákovi v jeho prípadnej kandidatúre za prezidenta?

Určite by mu to mohlo poškodiť a to najmä v prospech Štefana Harabina, ktorý by to jednoznačne zdatne odkomunikoval, keďže je veľmi dobrý právnik. Pokiaľ by si teda prečítal spomínaný dokument, tak by tam určite našiel veľa vecí, na ktorých by Lajčáka nachytal.

- Reklama -